Politička preslagivanja
330

Ujedinjuju se A-SDA i NBL, u budućnosti će se zvati Narodni evropski savez

B. R.
Nermin Ogrešević i Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Klix.ba)
Nermin Ogrešević i Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Klix.ba)
Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) postat će jedna stranka, a to bi se trebalo desiti već u subotu, 27. februara, potvrdio nam je državni parlamentarac A-SDA Jasmin Emrić

Stranka će se zvati Narodni evropski savez (NES), a osnivačka skupština će biti u Sarajevu. Prema riječima Emrića, na skupštini će biti dogovorena raspodjela unutarstranačkih pozicija.

Ova stranka će biti dio vlasti u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu. U nekoliko lokalnih zajednica imat će načelnike odnosno gradonačelnike.

Čelnik A-SDA je načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević, dok je predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić koji je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo.

A-SDA su 2008. godine osnovali nezadovoljni članovi Stranke demokratske akcije (SDA) u USK. Do sada je ova stranka najviše djelovala upravo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

NBL je 2017. godine osnovao Hadžibajrić i to nakon što je napustio Savez za bolju budućnost (SBB). Prije toga je bio član SDA.

Nije prvi put da se stranke u Bosni i Hercegovini ujedinjuju. Jedno takvo značajnije ujedinjenje desilo se krajem 2014. kada se Unija socijaldemokrata (USD) prisajedinila sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).