Pokušaj saradnje
61

Ujedinjenje ljevice nije prošlo, ali SDP priprema dokument o zajedničkom nastupu na izborima

Klix.ba
SDP BiH priprema dokument o zajedničkom djelovanju građanskih stranaka na izborima i nakon izbora, a koji će biti upućen na saglasnost DF-u i GS-u. To su u emisiji "Pošteno" na FTV-u potvrdili predsjednici tih stranaka Nermin Nikšić, Željko Komšić i politički direktor GS-a Emir Suljagić.

Još uvijek nije poznato da li će i Naša stranka biti uključena u ove procese.

U međuvremenu je formiran vijeće ove tri stranke, koje će imati savjetodavnu ulogu u budućim procesima. U emisiji "Pošteno" potvrđeno je i da postoji prijedlog da Bogić Bogićević bude nosilac liste za državni Parlament.

Sagovornici su govorili i o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH te naglasili da je izuzetno važno ko će sjediti u toj instituciji.

Suljagić je, govoreći o kandidaturi Željka Komšića, kazao da je u ovom trenutku najvažnije da Dragan Čović ne bude član Predsjedništva nakon izbora, jer je Dragan Čović najveći neprijatelj ove države nakon Radovana Karadžića, odnosno atomski dinamit u temeljima države, te da Čović i Dodik nakon izbora spremaju napad na institucije države.

Komšić je istako da je važno ko će biti članovi Predsjedništva, jer oni odlučuju između ostalog i o tome ko će komandovati Oružanim snagama, ko će biti ambasadori, ko će nas predstavljati u Washingtonu i s kakvom ideologijom, i to nisu reda radi funkcije.

Nikšić je dodao da je važno pobijediti Čovića i HDZ, ali i SDA da ni oni nemaju člana Predsjedništva i još je važnije njih pobijediti u parlamentima.