Shvatili situaciju
18

Ujedinjeni bosanski i hrvatski učitelji uvjerili vlast u HNK da trebaju veće plate

G. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ujedinjeni predstavnici sindikata osnovnih škola u Hercegovačko-neretvanskom kantona koje djeluju po bosanskom i po hrvatskom planu i programu danas su uvjerili predstavnike vlasti da su plaće učitelja u tom kantoni male.

Nakon što su najavili generalni štrajk za 27. januar 2020 godine, kada počinje i drugo polugodište, ukoliko im se ne povećaju plaće kroz koeficijente danas su pozvani na sastanak u Vladu HNK.

'''U Vladi HNK-a su shvatili da smo mi potplaćeni. Razgovori su trajali tri sata. Bili su otvoreni, transparentni i ohrabruje da su po prvi put shvatili ozbiljnost situacije u kojoj se osnovno obrazovanje nalazi'', rekao je Slavko Lauš uime sindikata osnovnih škola HNK nakon iscrpnog sastanka.

Podsjetio je kako je deset godina koeficijent plaća u osnovnim školama nepromijenjen te da do sada nije bilo sluha u razgovorima i pregovorima.

Sastanku su prisustvovali su premijer Vlade HNK Nevenka Hercega, resorni ministar Rašid Hadžović, ministar financija Adnan Faladžić, te predsjednik sindikata osnovnih škola koje djeluju po hrvatskom planu u HNK Slavkom Laušem i predsjednik sindikata osnovnih škola koje rade po bosanskom programu Omer Tipura.

Tako je dogovoreno hitno formiranje zajedničke komisije koju će činiti predstavnici Vlade, resornog Ministarstva i sindikata.

"Zadaća komisije bit će izrada kompletne analize stanja u oblasti osnovnoga obrazovanja i predlaganje konkretnih, realno mogućih i održivih rješenja", kazao je između ostalog glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović.

Predstavnici sindikata napominju da odluka o štrajku, čija je mogućnost ranije najavljena, ostaje na sindikatu, što bi moglo dovesti do toga da 20 hiljada učenika ostalo bez nastave.