|

Ujedinjeni bosanski i hrvatski učitelji uvjerili vlast u HNK da trebaju veće plate

Ujedinjeni bosanski i hrvatski učitelji uvjerili vlast u HNK da trebaju veće plate
18
G. Š.
14.1.2020. u 16:35
18
komentara
18

dijeljenja
Ujedinjeni bosanski i hrvatski učitelji uvjerili vlast u HNK da trebaju veće plate Foto: Arhiv/Klix.ba
Ujedinjeni predstavnici sindikata osnovnih škola u Hercegovačko-neretvanskom kantona koje djeluju po bosanskom i po hrvatskom planu i programu danas su uvjerili predstavnike vlasti da su plaće učitelja u tom kantoni male.
Nakon što su najavili generalni štrajk za 27. januar 2020 godine, kada počinje i drugo polugodište, ukoliko im se ne povećaju plaće kroz koeficijente danas su pozvani na sastanak u Vladu HNK.

'''U Vladi HNK-a su shvatili da smo mi potplaćeni. Razgovori su trajali tri sata. Bili su otvoreni, transparentni i ohrabruje da su po prvi put shvatili ozbiljnost situacije u kojoj se osnovno obrazovanje nalazi'', rekao je Slavko Lauš uime sindikata osnovnih škola HNK nakon iscrpnog sastanka.

Podsjetio je kako je deset godina koeficijent plaća u osnovnim školama nepromijenjen te da do sada nije bilo sluha u razgovorima i pregovorima.

Sastanku su prisustvovali su premijer Vlade HNK Nevenka Hercega, resorni ministar Rašid Hadžović, ministar financija Adnan Faladžić, te predsjednik sindikata osnovnih škola koje djeluju po hrvatskom planu u HNK Slavkom Laušem i predsjednik sindikata osnovnih škola koje rade po bosanskom programu Omer Tipura.

Tako je dogovoreno hitno formiranje zajedničke komisije koju će činiti predstavnici Vlade, resornog Ministarstva i sindikata.

"Zadaća komisije bit će izrada kompletne analize stanja u oblasti osnovnoga obrazovanja i predlaganje konkretnih, realno mogućih i održivih rješenja", kazao je između ostalog glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović.

Predstavnici sindikata napominju da odluka o štrajku, čija je mogućnost ranije najavljena, ostaje na sindikatu, što bi moglo dovesti do toga da 20 hiljada učenika ostalo bez nastave.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...