Alarmantno
4

Ujedinjene Nacije: U ovoj godini u svijetu ubijeno više od 30 novinara

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Specijalni izvjestioci Ujedinjenih naroda saopćili su da se svijet suočava sa spiralom napada na novinare te da je samo u ovoj godini ubijeno više od 30 novinara u ciljanim napadima, javlja Xinhua.

Govoreći povodom današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima izvjestioci UN-a Agnes Callamard i David Kaye su pozvali države da poduzmu korake u tom pogledu.

"Osim što oduzimaju ljudske živote i porodicama njihove najmilije, cilj ovih napada jeste da se uništi uloga novinarstva koja je suštinska za demokratska društva", navedeno je u njihovom saopćenju.

Kako ističu, napadi na novinare su česti i rašireni u mnogim dijelovima svijeta.

"Kada države ne provedu nezavisnu i cjelovitu istragu koja dovede izvršioce pravdi, ubice i njihovi saveznici su ispunili cilj", saopćeno je.

Napadi moraju prestati kao i, kako su naveli, demoniziranje izvještavanja i nekih medija od strane političkih lidera na najvišem nivou.

"Naše društvo ne može sebi priuštiti takav trend i zato pozivamo sve države da ga odmah zaustave", navedeno je.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2013. godine proglasila 2. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.