BiH
0

UIZ BiH počeo implementaciju projekta edukacije građana o izbornom sistemu

FENA
Udruženje izbornih zvaničnika(UIZ) BiH danas je zvanično počelo provedbu projekta edukacije građana o tri bitna zakona u oblasti izbornog procesa - Izbornom zakonu BiH, Zakonu o finansiranju političkih partija i Zakonu o ravnopravnosti spolova u BiH.

Ovaj projekt, koji ima za cilj da poveća učešće građana na izborima u oktobru 2008. godine, u narednih godinu i po dana bit će realiziran u svim općinama širom BiH. Njegova provedba omogućena je finansijskim sredstvima UN-a.

Prva općina u kojoj je danas organizirana ovakva edukacija je sarajevska općina Stari Grad.

"Građanima treba dati šansu da se više angažiraju na unapređenju izbornog sistema, praćenju finansijskih tokova političkih partija, te učešću žena u politici, kazala je Feni izvršna direktorica Sekretarijata Udruženja izbornih zvaničnika BiH Irena Hadžiabdić. Ona je navela kako će Udruženje, koje se inače bavi unapređenjem izbora, organizirati ovakve treninge širom BiH u saradnji s općinskim izbornim komisijama.

Općine sarajevske regije su prve u kojima će ovaj projekt biti implementiran.
Edukacija građana Starog Grada organizirana je u saradnji s Općinskom izbornom komisijom Stari Grad. Okupili su se predstavnici nevladinih organizacija, mjesnih zajednica i političkih partija. Predavači su bili članovi Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić koji je govorio o Zakonu o finansiranju političkih stranaka i Suad Arnautović koji je govorio o Izbornom zakonu BiH.

Učesnicima su podijeljeni i pisani materijali, a predavači su odgovarali i na pitanja građana. Narednih dana će u ovoj općini biti organizirana i edukacija o Zakonu o ravnopravnosti spolova u BiH.