BiH
0

UIOBIH: Počinje povrat PDV-a za prva dva mjeseca

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje od danas, 10. avgusta, počet će isplatu PDV-a poreznim obveznicima koji su u toku 2006. godine poslovanje vršili na teritoriji BiH, ili su imali manje od 30 posto izvoza u ukupno ostvarenom prometu, a ostvarili su pravo na povrat prema mjesečnim prijavama za januar i februar ove godine.

Svi porezni obveznici trebaju do danas podnijeti mjesečnu prijavu PDV-a za juli 2006. godine i na prijavi označiti da li žele da im se povrat PDV-a vrši u novcu, a mogu se odlučiti i da im PDV-e bude priznat kao porezni kredit za iduće obračunsko razdoblje, rečeno je za FENU u Upravi za indirektno oprezivanje.

Za prva dva mjesca ove godine bit će vraćeno oko 20 miliona KM.

U Upravi ističu da je pravo na povrat ovog novca za januar ostvarilo 11.700 poreskih obveznika, a za februar 12.400 poreskih obveznika.

Procjena je Uprave za indirektno oprezivanje da će za prvih šest mjeseci 2006. godine vratiti nešto više od 110 miliona KM za ukupno 65.013 poreskih obveznika.

Dinamika isplate PDV-a poreskim obveznicima koji posluju na teritoriji BiH vršit će se tako da će se 10. septembra vraćati PDV za mart i april, potom 10. oktobra PDV za maj i juni i tako dalje sve do aprila naredne godine kada će biti vraćen sav višak uplaćenog novca za ovu godinu.

Ova je odlučeno na sjednici Upravnog odbora UIO održanoj 25. jula u Banjoj Luci kada je zaključeno da se ne produži suspenziju povrata PDV-a firmama koje promet vrše unutar BiH.

Također, UIO je od početka godine vršila povrat PDV-a svim onim firmama koje su imale više od 30 posto izvoza u svom ukupno ostvarenom prometu u 2005. godini, ili su mogle dokazati na osnovu potpisanih ugovora da će u 2006. godini imati izvoz veći od 30 posto. Po tom osnovu Uprava je do danas već vratila 90 miliona KM.