Nova aukcija
194

UIO BiH će 15. marta ponovo pokušati prodati osam tramvaja i 28 autobusa GRAS-a

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na Općinskom sudu u Sarajevu 15. marta će biti održana javna aukcija pokretne imovine GRAS-a na kojoj će Uprava za indirektno oporezivanje BiH pokušati prodati 36 vozila preduzeća koje je najveći dužnik po osnovu PDV-a. U prodaji će biti 8 tramvaja i 28 autobusa.

Podsjećamo, preduzeće GRAS Sarajevo po osnovu PDV-a trenutno duguje 24,3 miliona KM. Veliki dio ovog duga odnosi se na zakonom predviđene zatezne kamate koje su, s obzirom na visinu osnovnog duga, iz dana u dan sve veće.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH navode da je GRAS u postupak prinudne naplate prvi put ušao još 2008. godine te da je zaključen sporazum o plaćanju duga u ratama. S obzirom na to da obveznik nije podmirivao obaveze po reprogramu duga u ratama, kao ni obaveze iz tekućih PDV prijava, uprava je 10. aprila 2015. godine ukinula rješenje kojim je bilo odobreno plaćanje duga u ratama te je četiri dana kasnije pokrenula izvršni postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu.

"Prilikom odobravanja reprograma za plaćanje duga u ratama GRAS je Upravi za indirektno oporezivanje u zalog ponudio pokretnu imovinu (tramvaje i autobuse), gdje je uprava u registru zaloga upisala založno pravo te je pokrenula izvršni postupak pred nadležnim sudom. Ranija licitacija na kojoj je trebala biti održana prodaja imovine preduzeća GRAS d.o.o. Sarajevo odgođena je na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo, kao većinskog vlasnika ove firme, da se da dodatni rok od dva mjeseca kako bi se pribavila kreditna sredstva za plaćanje duga po osnovu PDV-a", podsjećaju iz UIO BiH.

S obzirom na to da pitanje duga nije riješeno, Uprava je ponovo pokrenula izvršni postupak za prodaju imovine date u zalog. Međutim, Vlada KS je tražila novu odgodu, ovaj put zbog procesa restrukturiranja preduzeća GRAS, a UIO je 30. jun 2017. godine definisala kao novi rok za izmirenje duga.

"Kako ni ovaj put obaveze nisu podmirene, Vlada Kantona Sarajevo ponovo je zatražila produženje roka za plaćanje obaveza do kraja 2017. godine. U tom smislu UIO je proslijedila odgovor Vladi Kantona Sarajevo, u kojem su obaviješteni da ne postoje opravdani razlozi za novo odgađanje izvršenja pred nadležnim sudom, jer dug preduzeća GRAS ima stalnu tendenciju rasta, a ranije odgođene aukcije nisu imale nikakvog efekta na podmirivanje obaveza", kazali su nam iz UIO BiH.

Zahtjev za nastavak postupka izvršenja UIO je Općinskom sudu u Sarajevu proslijedila 17. jula prošle godine.

"Općinski sud u Sarajevu zakazao je novi datum licitacije na kojoj će biti izložena vozila na prodaju, a to je 15. mart 2018. godine. Na prodaji će biti 36 vozila, od čega 8 tramvaja i 28 autobusa. Ovaj put se radi o vozilima koja su u voznom stanju, te na licitaciji očekujemo veći broj zainteresovanih pravnih osoba koje se bave uslugama prijevoza. To su ista vozila čija aukcija je bila najavljena ranije pa je na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo bila odgođena", istaknuto je iz UIO BiH.

Dodaju da grupa za prinudnu naplatu UIO u Regionalnom centru Sarajevo preduzima sve korake za naplatu dugovanja te je od GRAS-a u nekoliko navrata zaplijenila novac u iznosu od nekoliko stotina hiljada KM.