BiH
0

UHSP traži primjenu zakona o lustraciji

FENA
Ujedinjena Hrvatska stranka prava BiH (UHSP) oglasila se priopćenjem za javnost u kojem ističe da Hrvati moraju dići glas protiv, kako navode, čestih tvrdnji nekih institucija međunarodne zajednice kao i određenih domaćih političkih čimbenika o tomu kako su Hrvati u BiH u zadnjem ratu bili agresori.

"Svi zlonamjernici trebaju znati kako su Hrvati u bližoj i daljoj prošlosti najviše stradali i bili žrtve totalitarnih sustava", navodi se u priopćenju iz te stranke te se dodaje da "Hrvati u BiH imaju nesreću što ih u novije vrijeme često predstavljaju ljudi kojima je novac mjerilo svega, pa zbog osobnog probitka zanemaruju nacionalno".

Podsjećajući da je tijekom komunističkog režima u Mostaru pogubljeno, kako navode, 1811 Hrvata, Ujedinjena HSP ističe da će pokrenuti inicijativu da se stratišta, na kojima su od 1945. godine stradali Hrvati, ispitaju i dostojanstveno obilježe.

"Kako zločin ne zastarjeva, a još postoji živih egzekutora, od mjerodavnih pravosudnih institucija tražimo pokretanje potrebnih mjera te primjenu zakona o lustraciji", navodi se u priopćenju UHSP-a.