BiH
0

Uhapšeno šest osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudima u BiH

FENA
Pripadnici SIPA-e i Granične policije BiH su po nalogu Tužilaštva BiH 28. maja uhapsili šest osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi.

Uhapšeni su Ereren S. rođen 22. jula 1974. državljanin Turske i BiH, Edin Z. rođen 21. aprila 1966. državljanin BiH, Džemajil Š. rođen 12. jula 1959., Muhedin K. rođen 5. juna 1967. državljanin BiH, Ercan S. rođen 10. oktobra 1977. državljanin Turske i Aleksandar T. rođen 1982. državljanin BiH i Republike Srbije.

Oni su u zakonskom roku predati Tužilaštvu BiH, gdje ih je saslušao nadležni tužilac. Nakon saslušanja tužilac je u Sud BiH uputio prijedlog da se navedenim osobama odredi mjera pritvora u trajanju od 30 dana.

Postoji sumnja da se neke od uhapšenih osoba duži period bave ilegalnim krijumčarenjem i prebacivanjem stranih državljana preko teritorije BiH. Tužilaštvo BiH zatražilo je mjeru pritvora jer smatra da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo, utjecati na svjedoke i saučesnike i ometati istragu.

Također, dodatni razlog za prijedlog za određivanje pritvora je činjenica da osumnjičeni Ereren S. i Ercan S. posjeduju državljanstvo Republike Turske, a osumnjičeni Aleksandar T. državljanstvo Republike Srbije te postoji bojazan da bi bijegom mogli postati nedostupni organima gonjenja države BiH.

Istraga Tužilaštva BiH na razotkrivanju mreže počinilaca krivičnih djela krijumčarenja ljudi vodi se već godinu dana a tokom istrage ostvarena je saradnja s agencijama za provođenje zakona u susjednim zemljama tj. zemljama jugoistočne Evrope.

Prilikom provođenja istrage korišteni su instrumenti međunarodne saradnje u borbi protiv ilegalnih migracija. Istraga koja je provedena predstavlja kvalitetan primjer dobre suradnje agencija za provođenje zakona u BiH i regionu kada je riječ o aktivnostima otkrivanja i sprječavanja krivičnih djela krijumčarenja ljudi, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.