Ubačeni popunjeni listići
253

Uhapšeno pet članova biračkog odbora u Bosanskom Novom zbog sumnje na zloupotrebe

N. V.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić je u koordinaciji sa glavnim tužiocem OJT Prijedor Mladenom Mitrovićem, dao naredbu MUP-u RS da liše slobode pet osoba iz Bosanskog Novog.
Ove osobe su identifikovane kao povezane sa nezakonitostima u vezi izborne procedure, odnosno donošenjem velike količine popunjenih izbornih listića, na biračko mjesto.

O tome je prvo izvijestila Koalicija "Pod lupom" koji su istakli da su na biračko mjesto u Hozićima donesena dva toma popunjenih glasačkih listića za sve tri nivoa vlasti.

S obzirom na to da je među izbornim listićima bilo i glasačkih listića za izbore na nivou države Bosne i Hercegovine, kao i entiteta, koordinirano su djelovali Tužilaštvo BiH i OJT Prijedor.

U zajedničkim aktivnostima dogovoreno je da će osobe koje su lišene slobode u zakonskom roku biti predate Tužilaštvu Bosne i ercegovine.

U koordinaciji sa Centralnom izbornom komisijom, bit će dogovorene potrebne aktivnosti kako bi se na navedenom biralištu relizovao zakonit izborni proces. Iz Općinske izborne komisije su kazali kako su postavili nove članove biračkog odbora, međutim kako je naglasio predsjednik Centralne izborne komisije Suad Arnautović, vjerovatno će utvrditi da se izbori odgode na ovom biračkom mjestu.

On navodi kako na ovom mjestu glasa ukupno 465 birača, a da je doneseno po 50 popunjenih listića za svaki nivo vlasti.