BiH
0

Uhapšeno 11 osoba, među njima i pripadnik Granične policije BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pripadnici policije danas vrše pretres na više od 40 lokacija na područjima koje operativno pokrivaju centri javne bezbjednosti Bijeljina i Doboj, te Policija Brčko Distrikta i Brodsko-posavska županija u cilju sprječavanja stavljanja u promet opojnih droga.

Radi se o nastavku jučerašnjih akcija u kojima su policije u Bijeljini i Brčkom pretresle 15 lokacija, a slobode je lišeno 11 osoba među kojima i jedan pripadnik Granične policije BiH.

Realizacija ovih operativnih akcija, kodnih naziva "Raduša" i "Delfin", koje se odnose na dokazivanje neovlaštenog stavljanja u promet opojnih droga od organizovanih kriminalnih grupa na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Bijeljina i Policija Brčko Distrikta, započela je utorak, u skladu sa naredbama Okružnog suda u Bijeljini i Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH, a pod nadzorom Okružnog tužilaštva u Bijeljini i Tužilaštva u Brčko Distriktu BiH.

Do sada je u toku pretresa pronađeno više od 190 grama heroina, 478 grama kokaina, određena količina opojne droge marihuane, veći broj precizinih vaga, oružja i municije, novca za koji se pretpostavlja da potiče od izvršenja krivičnih djela koja se odnose na zloupotrebu opojnih droga u iznosu od 3.400 eura i 4.500 KM, te veći broj dokumentacije i pečata za koje se pretpotstavlja da potiču iz krivičnog djela falsifikovanja, te više od 320 tableta sa narkotičkim svojstvima.

Navedene kriminalne grupe se sumnjiče za promet više od 1,5 kilograma heroina u prethodnom periodu, potvrđeno je iz MUPRS-a.

U akcijama "Delfin" i "Raduša" učestvuju pripadnici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, CJB Bijeljina, CJB Doboj, CJB Banja Luka, CJB Trebinje, Policije Brčko Distrikta BiH, MUP-a HNK i Policijske uprave Čapljina.

Pripremne radnje ove dvije policijske akcije "Delfin" i "Raduša" započete su još početkom 2009. godine.

Konkretne radnje dokazivanja neovlaštenog stavljanja u promet opojnih droga od organizovanih kriminalnih grupa na područjima Bijeljine i Brčko Distrikta BiH započele su u julu 2009. godine.

CJB Bijeljina je 14. decembra ove godine Okružnom tužilaštvu u Bijeljini podnio izvještaj protiv 18 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela zloupotreba opojnih droga, dok je Policija Brčko Distrikta BiH 15. decembra ove godine Tužilaštvu Distrikta podnijela izvještaj protiv osam osoba zbog istovjetnih krivičnih djela.