BiH
125

Uhapšeni vlasnici studentskog hotela "Emiran" i pumpe "Umax Group"

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon višemjesečnog rada na otkrivanju počinilaca i dokumentiranju krivičnih djela, postupajući po naredbama Kantonalnog tužilaštva KS pripadnici SIPA-e uhapsili su Hasiba Bijelića, vlasnika benzinske pumpe "Umax Group" i vlasnika studentskog hotela "Emiran" Emira Šarića.

Dvojac je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima porezne utaje i pranja novca. Kako saznajemo, od 2010. godine do dana hapšenja utajili su više od tri miliona KM.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su i pretres na pet lokacija na području Sarajeva, a po nalogu Kantonalnog suda Sarajevo.

"Osumnjičene se tereti da su od 2010. godine do dana hapšenja utajili više od tri miliona KM tako što su izbjegavali plaćanje poreza na dohodak od prihoda koje su stekli zastupanjem Special Security Vehicle Trading iz Dubaija. Novac su uplaćivali na njihove devizne račune u komercijalnim bankama koje su koristili za kupovinu automobila i nekretnina na području FBiH", rekla je za Klix.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Uhapšeni se nalaze u prostorijama SIPA-e gdje će biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predati Tužilaštvu KS. Nakon što budu saslušani, postupajući tužilac će odlučiti o daljim koracima.