Cilj otmičara novac
0

Uhapšeni u slučaju Jelavić je Vlatko Miličević

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Zbog otmice Ante Jelavića u Mostaru je uhapšen Vlatko Miličević (26), sin Marija Miličevića koji je u petak uhapšen u Zagrebu pod sumnjom da je povezan sa Jelavićevom otmicom, saznaje Srna iz izvora u Federalnoj upravi policije.

Vlatko Miličević predat je Tužilaštvu BiH, a tereti se za krivično djelo uzimanja talaca, uz objašnjenje da je sa drugim licima planirao i realizovao otmicu Jelavića u Zagrebu i njegovo prebacivanje na teritoriju BiH.

Mario Miličević je general Hrvatskog vijeća odbrane koji je prije deset godina pobjegao iz Mostara u Hrvatsku, nakon što je uz još šestoricu Hrvata osumnjičen za ubistvo zamjenika ministra MUP-a Federacije Joze Leutara.

Iako su svi oslobođeni optužbi, Miličević se nije vratio u Mostar jer se protiv njega vode i druge istrage vezane za ratne zločine.

Hrvatski mediji u petak su javili da je policija uhapsila Maria Miličevića iz Mostara i Vladu Ćorića iz Rame u BiH.

Tokom pretresa Ćorićeve kuće u Rami pronađeno je više tragova i dokaza koji upućuju na to da je otetio Jelavić tu boravio, kao i automobil ''mercedes'' kojim je nakon otmice u Zagrebu dovezen u Ramu.

Policija u Zagrebu je saopštila da su zbog otmice Jelavića u petak uhapšena dvojica muškaraca starosti 38 i 46 godina, a u subotu je na području dubrovnika uhapšen treći osumnjičeni star 32 godine.

Cilj otmičara je, prema policijskim saznanjima, bio novac.

Lider HDZ-a i bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić otet je 8. aprila u 13.30 časova na parkiralištu tržnice u Utrinama i ilegalno prebačen u BiH, ali je uspio da pobjegne otmičarima i vratio se u Hrvatsku.

Jelavića Sud BiH tereti za finansijske malverzacije i povezanost sa projektom Hrvatske samouprave.