BiH
0

Uhapšeni policajci koji su pretukli mladića

FENA
Službenici Prve PU R.B. rođen 1975., K.M. rođen 1977. i R.N. rođen 1976. uhapšeni su danas zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo zlostavljana u službi te su, uz službeni izvještaj, predati u nadležnost kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Naime, 3. oktobra 2006. u 19.15 sati, Operativni centar MUP-a KS je obaviješten da se u bolnici Koševo nalazi Č.A. rođen 1980. iz Sarajeva, radi saniranja povreda koje je zadobio u tuči. Č.A. je policiji izjavio da su ga oko 18.15 sati, na lokalitetu Nahoreva, pretukle dvije nepoznate osobe.

Policajci su od oštećenog zatražili da opiše napadače i precizira lokaciju na kojoj je napadnut, ali je on odbio svaku vrstu saradnje s policijom. Dežurni ljekar je izjavio da se radi o lakim tjelesnim povredama. Istoga dana u 21.25 u Prvu PU je došla K.R. majka A.Č., skupa sa sinom. Ona je izjavila da su njenog sina, navedenog dana u navedeno vrijeme, fizički napali i pretukli uniformirani policajci.

K.R. i A.Č. su upoznati s procedurom predviđenom za ovakve slučajeve, nakon čega je K.R. odbila podnijeti službenu prijavu, dok je A.Č., u svojstvu oštećenog, odbio prijaviti krivično djelo Odjeljenju krim policije Prve PU.

Policijski službenik Prve PU kome su se imenovani obratili je sačinio početni izvještaj i blagovremeno ga dostavio jedinici za profesionalne standarde MUP-a KS. Jedinica za profesionalne standarde je o slučaju informirala Ured za žalbe i s obzirom da je oštećeni odbio saradnju, usmena žalba K.R. je zaključena kao neosnovana, o čemu je K.R. pismeno obaviještena 19. oktobra 2006.

K.R. je danas u jedinici za profesionalne standarde MUP-a KS zatražila dodatne informacije u vezi s obavještenjem te je inspektorima ove jedinice predočila ljekarski nalaz koji se odnosio na povrede njenog sina i izjavila da posjeduje video snimak s kojeg je vidljivo da su te povrede njenom sinu nanijeli policijski službenici.

Inspektori su izvršili uvid u navedeni snimak na kojem je vidljivo da uniformirani službenici policije tuku A.Č. Odmah potom, o ovome je upoznat policijski komesar, koji je naložio da se o slučaju odmah izvijesti Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu i pod rukovođenjem tužitelja u rasvjetljavanje svih okolnosti ovog slučaja uključi Sektor krim policije MUP-a KS. O događaju je obaviješten i EUPM.

Na osnovu Zakona o policijskim službenicima KS, rješenjem policijskog komesara, imenovani policijski službenici su suspendirani.

Uprava policije MUP-a KS izražava žaljenje zbog činjenice da su tri policijska službenika učestvovala u izvršenju ovog krivičnog djela, uz istovremeni poziv građanima da uvijek i u svakoj situaciji kada primjete da pojedini službenici policije čine prekršaj ili krivično djelo, neprofesionalno ili nedolično se ponašaju, o tome obavijeste Operativni centar MUP KS na broj telefona 122, ili najbližu policijsku stanicu, saopćeno je iz MUP-a KS.