Uhapšeni Lalović i Škiljević
0

Uhapšeni osumnjičeni za zločine u Sarajevu

FENA
Po nalogu tužitelja iz Regionalnog tima IV Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine lišili su slobode Radoja Lalovića, rođenog 15. jula 1946. godine u Kalinoviku, nastanjen u Bijeljini te Soniboja Škiljevića, rođenog 14. augusta 1948. u Gacku, nastanjen u Istočnoj Ilidži.

Spomenute su osobe lišene slobode jer se nalaze pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH. Osumnjičeni su da su počinili kaznena djela zločina protiv čovječnosti u zatvoru "Kula" u Istočnom Sarajevu, navodi se u saopćenju Tužiteljstva BiH.

Njima se na teret stavlja da su kao upravnici KPD "Kula" od maja 1992. do decembra 1995. sudjelovali u progonu nesrpskog stanovništva na diskriminatorskoj osnovi.

Osumnjičeni su da su odgovorni za nezakonita zatvaranja, mučenja, nečovječna postupanja, nanošenja povreda tjelesnog integriteta, ubojstva i prisiljavanja na prisilni rad.

Navedeni se sumnjiče da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. tačka h) KZBiH.

Osobe lišene slobode bit će u zakonskom roku tokom dana predate postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH koji će ih saslušati, nakon čega će prema sudu uputiti prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene.