Nakon obrade u MUP-u
16

Uhapšeni direktor GIKIL-a saslušan u Tužilaštvu TK, bit će zatraženo određivanje pritvora

Piše: A. K.
Nakon kriminalističke obrade u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK), generalni direktor Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Debasish Ganguly danas je predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Gangulyija su jučer po naredbi Tužilaštva TK u Lukavcu uhapsili pripadnici kantonalnog MUP-a, a osumnjičen je za krivična djela koja se odnose na ekološke incidente u kojima je došlo do zagađenja zraka, tla i vode.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Tužilaštva TK, Ganguly je danas u ovoj instituciji saslušan, a nadležnom sudu će biti upućen prijedlog za određivanje pritvora.

Protiv Gangulyija je otvorena istraga zbog krivičnog djela Onečišćenje okoliša.

Naime, njemu se kao generalnom direktoru GIKIL-a na teret stavlja da je kršenjem važećih propisa, Zakona o zaštiti okoliša te obaveza iz okolinske dozvole Federalnog ministarstva okoliša i turizma, propustio izvršiti obavezana ulaganja u cilju smanjenja i sprečavanja emisije štetnih polutanata u zrak, tlo i vodu.

Prema ranijoj okolinskoj dozvoli koju je GIKIL-u izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, ova lukavačka kompanija bila je dužna uložiti 111 miliona KM u zaštitu okoliša, što nije učinjeno.

Sve nabrojano je za posljedicu imalo enormno onečišćenje zraka, tla i vode, a na moguće ekološke katastrofe ranije su upozoravali građani Lukavca, ali i stručnjaci iz oblasti ekologije.

Prije nekoliko dana resorno federalno ministarstvo i zvanično je odbilo produžiti okolinsku dozvolu GIKIL-u, a Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je rješenje o obustavi rada.

Rok za obustavu rada je 30 dana, a kako su nam jučer radnici GIKIL-a potvrdili, nakon posljednjeg ekološkog incidenta u kojem je došlo do izlijevanja štetnih materija u rijeku Spreču, proizvodnja je u kompaniji smanjena na 60 posto.

Ranije su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli naveli da GIKIL slovi za najvećeg zagađivača u TK.

Prema trenutno dostupnim informacijama, istragom Tužilaštva TK zasad je jedino obuhvaćen Ganguly.