SIPA
0

Uhapšene tri osobe osumnjičene za krivotvorenje novca

FENA
U koordiniranoj akciji Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a R Srbije, a nakon višemjesečne istrage državnog tužilaštva, danas su Sarajevu lišene slobode tri osobe, osumnjičene za krivična djela organiziranog kriminala i krivotvorenja novca.

Pripadnici SIPA-e su na području Sarajeva lišili slobode Aleksandra Matkovića, Vanju Matković i Duška Jovičića.

Spomenute osobe osumnjičene su za krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. KZBiH u vezi s krivičnim djelom krivotvorenje novca iz člana 205. KZBiH.

Pripadnici SIPA-e pronašli su kod osumnjičenih 80.000 eura, za koje je preliminarnim vještačenjem utvrđeno da se radi o krivotvorenim eurima visoke kvalitete, koji su oduzeti.

Prilikom lišenja slobode jedan od osumnjičenih pružao je otpor i potegao oružje na pripadnike specijalne jedinice SIPA-e, ali je uspješno savladan.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će saslušati osumnjičene i nakon toga Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje pritvora, jer se radi o osobama koje imaju državljanstvo R Srbije i postoji opasnost od bijega, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.