BiH
0

Uhapšene dvije osobe i oduzeta skupocjena vozila

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor policije RS-a Gojko Vasić potvrdio je da je MUPRS učestvovao u međunarodnoj akciji kodnog naziva “Arka-RS” protiv organizirane kriminalne grupe, čiji je “mozak” s ovih prostora, a bavila se krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike brodovima u Holandiju.

Na prostoru BiH, uhapšene su dvije osobe (Doboju i Brčko Distriktu), od šest operativno obuhvaćenih s ovih prostora, te pretreseno šest lokacija, dok su oduzeta tri skupocjena vozila, jedan Porsche, BMW 7 i Golf 6.

Oduzete su i druge stvari vezane za ove aktivnosti, kao što su oružje, telefoni te novac, istakao je Vasić i najavio da će biti još hapšenja u nastavku ove međunarodne akcije. Pojasnio je kako su tekli krijumčarski kanali kokainom.

"Nakon rasturanja te droge na prostoru Holandije, Njemačke i zemalja centralne i istočne Evrope, prikupljeni novac je kurirskim putem prebacivan na ove prostore, Srbije, BiH, Crne Gore, gdje se taj 'prljav' novac lakše mogao plasirati na nabavku i vozila i određenih nekretnina te poslovnih prostora. To je funkcioniralo jedno određeno vrijeme", kazao je Vasić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Jedan od organizatora ove kriminalne grupe je nedavno “pao”, u Holandiji, s 200 kilograma kokaina, a sadašnja akcija obuhvata period u kojem je prokrijumčareno brodovima 15 kilograma kokaina, od čega su holandske vlasti uspjele zaplijeniti sedam kilograma, a isto toliko je “rastureno”.

Paralelno s tim u Belgiji je zaplijenjen novac koji je trebao da ide prema našim prostorima, i to oko 60.000 eura.

"Ovaj kokain je 'čist' i na tržištu je mogao da se preprodaje u iznosu od 33.000 eura pa i više", kazao je Vasić.

Još jednom je precizirao da je operativnom obradom bilo obuhvaćeno šest državljana BiH, a neki od njih imaju dvojna državljanstva. Osim policije RS-a u akciji je učestvovala i policija Brčko Distrikta pod nadzorom Tužilaštva BiH, a bile su uključene policije regiona, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, te Njemačke, Belgije i Holandije.

O imenima uhapšenih još nije mogao govoriti.