BiH
0

Uhapšene četiri osobe osumnjičene za ratni zločin na Korićanskim stijenama.

Sarajevo-x.com
Po nalogu tužitelja Tužiteljstva BIH pripadnici SIPA jutros su lišili slobode četiri osobe osumnjičene za ratni zločin na Korićanskim stijenama u avgustu 1992. godine.

Po nalogu tužitelja iz tima br. 2 Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BIH, pripadnici SIPA na području Prijedora lišili su slobode: Ivanković Damira, rođenog 26.06.1970. godine, Janković Dušana, rođenog 08.03.1950.godine, Stojnić Željka, rođenog 12.10.1970. godine i Babić Zorana, rođenog 01.06.1968. godine.

Navedeni se sumnjiče da su u 21. avgusta 1992. godine sudjelovali u ratnom zločinu na lokalitetu Korićanskih stijena na planini Vlašić gdje je ubijeno više od 200 bošnjačkih i hrvatskih civila, koji su izdovjeni iz autobusa kojima su civili iz prijedorskih logora prevoženi autobusima prema Travniku.

Osobe koje su lišene slobode pod istragom su Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BIH i osumnjičene su za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BIH.

Osumnjičeni će tokom dana biti predati nadležnom tužitelju Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BIH koji će saslušati osumnjičene nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora prema osumnjičenima.