{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uhapšen osumnjičeni za zločine u Kotor Varoši

S
Sarajevo-x.com
17.1.2009. u 14:30
0
2
Uhapšen osumnjičeni za zločine u Kotor Varoši
0
Uhapšen osumnjičeni za zločine u Kotor Varoši
Kotor Varoš
Granična policija Gradiška uhapsila osobu osumnjičenu za zločine nad Srbima u Kotor Varoši.
Pripadnici Granične policije, ured Gradiška, uhapsili su Tomu Jurinovića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kotor Varoš, koji je osumnjičen za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području ove općine.

Kako Justice Report saznaje u Tužilaštvu BiH, za Jurinovićem je bila raspisana međunarodna potjernica, a u Državnom sudu je 17. januara održano ročište za određivanje pritvora, o čemu će odluka naknadno biti donesena.

Prema dostupnim informacijama, Jurinović je osumnjičen za sudjelovanje u zarobljavanju i maltretiranju porodice srpske nacionalnosti u Kotor Varoši, što je rezultiralo smrću jedne osobe.

U Državnom tužilaštvu ističu da je ovaj slučaj povezan sa slučajem Marka Škrobića, također bivšeg pripadnika HVO-a, koji je u oktobru 2008. godine nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva.

Škrobić je proglašen krivim što je zajedno sa još četvoricom vojnika, 31. jula 1992. godine naredio porodici Glamočak da napuste kuću i poveo ih u pravcu sela Ravne, općina Kotor Varoš, da bi u putu ubio Stojka Glamočaka.

Boro Glamočak, sin ubijenog Stojka, u iskazu koji je dao pred Sudom početkom oktobra 2008. godine, kazao je da je od četiri vojnika koja su mu došla na vrata toga dana, prepoznao Škrobića i Jurinovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: