BiH
0

Uhapšen osumnjičeni za ratni zločin u Crkvinama kod Goražda

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po naredbi tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPA-e lišili su slobode osumnjičenog Hedina Džambegovića, rođenog 14.11.1965. godine u Čajniču, državljanina BiH.

On je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika Armije RBiH postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je u periodu od maja do augusta 1992. godine, nakon što su iz sela Crkvine odvedeni u nepoznatom pravcu vojno sposobni muškarci, njih 10, kojima se nakon toga gubi svaki trag i za čijim posmrtnim ostacima se još traga, kontinuirano dolazio naoružan u selo Crkvine, najmanje 15 puta, te vršio stalna fizička i psihička zlostavljanja i zastrašivanja preostalih civila srpske nacionalnosti koji su ostali u selu, među kojima i osobe starije od 70 godina.

Osumnjičen je da je kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, za vrijeme rata i oružanog sukoba, nečovječno postupao prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti, čime je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Također, Tužiteljstvo BiH vodi intenzivnu istragu protiv više osoba, osumnjičenih da su u maju 1992. godine iz sela Crkvine odveli 10 muškaraca, koji su nakon odvođenja ubijeni, a za čijim se posmrtnim ostacima još uvijek traga.