|

Uhapšen Nihad Bojadžić, osumnjičen za ratni zločin u Trusini

Uhapšen Nihad Bojadžić, osumnjičen za ratni zločin u Trusini
0
S
SRNA
4.11.2009. u 09:09
20
komentara
0

dijeljenja
Uhapšen Nihad Bojadžić, osumnjičen za ratni zločin u Trusini
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u centru Sarajeva lišili slobode Nihada Bojadžića (47), državljanina BiH, osumnjičenog za ratni zločin na području Trusine, Općina Konjic 1993. godine.
Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je Srni da je Bojadžić pod istragom Tužilaštva BiH jer se sumnjiči da je u svojstvu zamjenika komandanta specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar", pri štabu komande Armije BiH, počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

"Ratni zločin na području sela Trusine počinjen je 16. aprila 1993. godine. Tada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, od koji je 19 civila i tri vojnika HVO-a koji su se prethodno predali. Prilikom napada, ranjene su četiri osobe, među kojima je dvoje djece", rekao je Grubešić.

On je dodao da će osumnjičeni u zakonskom roku biti predat tužiocu koji će ga ispitati i, nakon toga, odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine državni sud ranije je produžio pritvor četvorici bivših pripadnika Armije BiH koji su osumnjičeni za ratne zločine u selu Trusina.

Nedžad Hodžić zvani Džon Vejn, Mensur Memić Menta, Dževad Salčin Struja i Senad Hakalović, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije BiH pod nazivom "Zulfikar" i 45. brdske brigade Armije BiH "Neretvica".

Odlukom suda pritvor može trajati do 15. decembra.

Tužilaštvo svu četvoricu sumnjiči za ratni zločin protiv stanovništva, a Hodžića i Memića i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Hodžića, Memića, Salčina i Hakalovića 16. septembra 2009. godine, od kada se nalaze u pritvoru.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...