Slučaj Korićanske stijene
0

Uhapšen Marinko Ljepoja iz Prijedora

Sarajevo-x.com
Po nalogu Tužilaštva BiH u Prijedoru je lišen slobode Ljepoja Marinko (1966.), osumnjičen da je, na lokalitetu Korićanske stijene, počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jutros na području Prijedora lišili slobode Ljepoja Marinka, rođenog 20.05.1966. godine, nastanjenog u Prijedoru.

Ljepoja Marinko je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je dana 21.08.1992. godine, na lokalitetu Korićanske stijene na planini Vlašić, počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Navedeni je osumnjičen za sudjelovanje u strijeljanju više od 200 osoba, odnosno muškaraca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su prethodno izdvojeni iz konvoja, kojim su civili nesrpske nacionalnosti, sa područja Prijedora i iz prijedorskih logora, transportovani prema Travniku.

Nakon lišenja slobode osumnjičenog, pripadnici SIPA-e izvršili su i pretres objekata i prostorija koje je koristio osumnjičeni Ljepoja Marinko.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će saslušati osumnjičenog, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.