Putem Instagrama
349

Uhapšen Goraždanin, policija sumnja da je planirao seksualno iskoristiti dijete iz Sarajeva

N. V.
Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) danas su uhapsili jednu osobu iz Goražda za koju se sumnja da je od jedanaestogodišnjaka tražila fotografije seksualno-eksplicitnog sadržaja i pokušao da dogovori sastanak s ciljem seksualnog iskorištavanja.

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i uz saradnju Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona danas lišili slobode jednu osobu iz Goražda, inicijala D. K. (1994.) koja se dovodi u vezu s krivičnim djelom iskorištavanja djeteta ili maloljetnika radi pornografije iz člana 211. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osoba lišena slobode se sumnjiči da je, koristeći se znanjima i vještinama iz oblasti informacionih tehnologija, na društvenoj mreži Instagram kreirala korisnički račun s kojeg je od 16. aprila 2020. godine uspostavila online komunikaciju s maloljetnnim djeteteom (dječakom od 11 godina) pri tome se predstavljajući kao sedamnestogodišnja djevojka, iako je prethodno upoznat da razgovara s jedanestogodišnjakom, istom poslao fotografije seksualno-eksplicitnog sadržaja, a u nastavku razgovora zahtijevao od njega fotografije istog sadržaja, odnosno pokušavajući istog navesti da izvrši snimanje fotografskog zapisa.

U nastavku međusobne komunikacije osumnjičeni je zahtijevao sastanak s malodobnim djetetom na području Sarajeva, sa ciljem seksualnog iskorištavanja.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Goraždu izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi osumnjičeni, prilikom čega je pronađen i oduzet računar, tablet i mobilni telefonski aparati koji su korišteni prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osoba lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krvičnom djelu na daljnju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.