Srbija
0

Uhapšen Goran Savić osumnjičen za ratni zločin u Zvorniku

FENA
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopćilo je u petak da je policija uhapsila Gorana Savića (38) iz Kraljeva zbog sumnje da je 1992. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Zvornik.

Tužilaštvo raspolaže dokazima "da je Savić maja 1992. nečovječno postupao, tukao, mučio i pljačkao muslimanske civile u fabrici građevinskog materijala Ciglana i na poljoprivrednom dobru Ekonomija gde je i lišio života jednu osobu", prenio je Tanjug.

"Zbog istog događaja istraga je provedena i protiv Saše Đilerdžića iz Kraljeva, koji je uhapšen u julu", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Đilerdžiću 11. decembra istražni sudac Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu mjeru pritvora zamijenio izricanjem mjere zabrane napuštanja boravišta bez odobrenja suda.

Tužilaštvo za ratne zločine predložit će da se nakon podizanja optužnice protiv Savića i Đilerdžića ona spoji s optužnicom protiv šest osoba u slučaju "Zvornik 1" u kome je postupak u toku jer se radi o istom mjestu izvršenja krivičnog djela, navedeno je u saopćenju.