Akcija SIPA-e
499

Uhapšen Dragan Šojić, šef Službe za zajedničke poslove institucija BiH

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas Dragana Šojića, šefa Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Šojić je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, a zbog sumnje za zloupotrebu položaja.

Iz SIPA-e je saopćeno: "Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (24.5.2022. godine) slobode lišili jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela 'Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja', 'Pronevjera u službi', 'Prevara u službi' i 'Posluga u službi' propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine."

Prema nezvaničnim informacijama, provjeravaju se navodi da je zloupotrebljavao svoju poziciju te lažirao službene putne naloge za privatna putovanja po BiH, ali i Srbiji gdje ima mjesto prebivališta.

Sumnja se da je zloupotrebom položaja oštetio budžet BiH za stotine hiljada maraka.

O Šojiću se pisalo i u januaru ove godine kada je, kako je objavio Žurnal, sam sebe postavio na čelo komisije koja ima zadatak da tokom godine, mimo Zakona o javnim nabavkama BiH, u Istočnom Sarajevu kupi dio zgrade za dva miliona maraka od firme "Građenje", a za potrebe institucija BiH. Sve to verifikovao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i kadar SNSD-a. Nakon ovog saznanja predmet je formirala SIPA.