Prevara oko Elektroprivrede RS-a
0

Uhapšen Branko Zelenika pod sumnjom za prevaru

FENA
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske, zajedno s pripadnicima MUP-a RS-a i Centra javne bezbjednosti Banja Luka, lišilo je slobode Branka Zeleniku zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizovani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom prevare, falsifikovanja isprave i zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

Osumnjičeni se tereti da je kao, kako se navodi u saopćenju ovog tužilaštva, organizator zločinačkog udruženja zajedno s Mirom Šuvakom i još nekoliko osoba izvršio prijenos novca s računa „Elektroprivrede RS-a“ u iznosu od 710.000 KM na račun Šuvaka radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Zelenika je danas saslušan u Specijalnom tužilaštvu i u toku dana bit će predan sudiji za prethodni postupak Posebnog odjeljenja za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Okružnog suda u Banjoj Luci uz prijedlog za određivanje pritvora.

Radi rasvjetljavanja ovog krivičnog djela izvršeni su pretresi nekoliko lokacija na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Banja Luka, a privedeno je i više osoba koje su nakon saslušanja puštene.

Radi podsjećanja, Miri Šuvaku (52) iz Kozarske Dubice, osumnjičenom da je početkom aprila prevario "Elektroprivredu RS" u iznosu od 710.000 maraka prošli mjesec je određen pritvor.

Šuvaku se na teret stavlja da je 7. i 8. aprila lažnim prikazivanjem činjenica i falsifikovanim dokumentima doveo u zabludu radnice banke u Banjoj Luci da izvrše prijenos novca na račun banjalučke NLB Razvojne banke.

Koristeći se nalogom za uplatu, on je s računa "Elektroprivrede" na ime kupoprodajne nekretnine podigao 710.000 KM.

Mediji u RS-u ranije su objavili da je osumnjičeni Šuvak ipak bio najslabija karika u lancu najveće prevare koja je zabilježena u historiji "Elektroprivrede RS-a".

Branislava Milekić, generalna direktorica "Elektroprivrede RS", potvrdila je da je prevaru odradila vrlo organizovana kriminalna grupa, dobro upućena u poslove ove firme, banke i notara.

„Nepoznata žena prvo je donijela nalog za isplatu u Balkan invesment banku u kojoj imamo otvoren račun, provjeravajući ujedno da li ta banka ima dovoljno sredstava za isplatu novca. Zatim je na red došao taj čovjek s falsifikovanom dokumentacijom, koja je imala falsifikovani pečat notara“, rekla je ranije Milekić.