{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ugrožen jedan od najljepših vodopada u BiH

S
16.7.2009. u 18:24
0
3
Ugrožen jedan od najljepših vodopada u BiH
0
Ugrožen jedan od najljepših vodopada u BiH
“Slap Koćuša”, udruženje za poticanje i razvoj ruralnog područja mjesta Veljaci javlja kako su određeni pojedinci uz odobrenje odjeljenja za urbanizam, zajedno sa lokalnim vlastima planiraju izgraditi mini-hidrocentralu na lokaciji prelijepog vodopada Koćuša.
U planu devastacije vodopada je i pomjeranje pritoke Studena te kontrola vodostaja. Svi poznavatelji ovog kraja znaju kako je vodostaj na Koćuši bio stalan, te bi se njegovom kontrolom uništila prirodna ravnoteža uzvodno, ali i nizvodno od vodopada, te sam vodopad.

Pored kršenja vlastitih zakona o izgradnji uz obale rijeka već su iskopane rupe dubine desetak metara kojim se pravi dovoljan pad za hidro-centralu. Ovim se krenulo u uništavanje do sada očuvane prirode, a sve zbog nekoliko kilovata električne energije.

Udruženje “Slap Koćuša” pozvia sve ljubitelje prirode, ljude zdravog razuma i one koji ne žele betonizaciju naših vodopada da se jave na anketu koja se nalazi na stranici kocusa.info, te napišu svoj komentar o ovom ekocidu.

Vodopad Koćuša koji se nalazi u selu Veljaci, općina Ljubuški jedan je od prirodnih bisera ovoga kraja.

Pored vodopada od 12 m visine i širine 30 m na tom mjestu se nalazi više starih mlinica i stupa za valjanje sukna od kojih su neki još u funkciji. Prirodno bogatstvo ovog kraja čine i sedimentne stijene koje se talože milionima godina takozvana ‘’sedra” odnosno krečnjački talog koji se vjekovima koristio za izradu nastambi u Hercegovini.

Stanovnici ljubuškog kraja uveliko koriste i obližnje kupalište koje nije toliko popularno kao Kravice, ali po mnogima je mnogo ljepše.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: