{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ugrožen jedan od najljepših vodopada u BiH

S
16.7.2009. u 18:24
0
3
Ugrožen jedan od najljepših vodopada u BiH
0
Ugrožen jedan od najljepših vodopada u BiH
“Slap Koćuša”, udruženje za poticanje i razvoj ruralnog područja mjesta Veljaci javlja kako su određeni pojedinci uz odobrenje odjeljenja za urbanizam, zajedno sa lokalnim vlastima planiraju izgraditi mini-hidrocentralu na lokaciji prelijepog vodopada Koćuša.
U planu devastacije vodopada je i pomjeranje pritoke Studena te kontrola vodostaja. Svi poznavatelji ovog kraja znaju kako je vodostaj na Koćuši bio stalan, te bi se njegovom kontrolom uništila prirodna ravnoteža uzvodno, ali i nizvodno od vodopada, te sam vodopad.

Pored kršenja vlastitih zakona o izgradnji uz obale rijeka već su iskopane rupe dubine desetak metara kojim se pravi dovoljan pad za hidro-centralu. Ovim se krenulo u uništavanje do sada očuvane prirode, a sve zbog nekoliko kilovata električne energije.

Udruženje “Slap Koćuša” pozvia sve ljubitelje prirode, ljude zdravog razuma i one koji ne žele betonizaciju naših vodopada da se jave na anketu koja se nalazi na stranici kocusa.info, te napišu svoj komentar o ovom ekocidu.

Vodopad Koćuša koji se nalazi u selu Veljaci, općina Ljubuški jedan je od prirodnih bisera ovoga kraja.

Pored vodopada od 12 m visine i širine 30 m na tom mjestu se nalazi više starih mlinica i stupa za valjanje sukna od kojih su neki još u funkciji. Prirodno bogatstvo ovog kraja čine i sedimentne stijene koje se talože milionima godina takozvana ‘’sedra” odnosno krečnjački talog koji se vjekovima koristio za izradu nastambi u Hercegovini.

Stanovnici ljubuškog kraja uveliko koriste i obližnje kupalište koje nije toliko popularno kao Kravice, ali po mnogima je mnogo ljepše.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: