Haris Silajdžić
0

Ugrožen je cjelokupan pravni poredak BiH

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da su osnovne odredbe Ustava BiH i cjelokupan pravni poredak države ugroženi zahtjevom da Bosna i Hercegovina prepusti gotovo cjelokupnu državnu imovinu entitetima iako je BiH trenutno potvrđeni vlasnik sve te imovine.

"Međunarodna zajednica je ranije insistirala da je Ustav BiH nejasan po pitanju vlasništva nad državnom imovinom iako smo i tada neoborivim pravnim argumentima dokazali neutemljenost takvog stava. U međuvremenu smo dobili i sudsku potvrdu naših argumenata“, kazao je Silajdžić.

Po njegovim riječima, u sporu između BiH i Federacije BiH Sud BiH je odlučio da je država BiH pravni sljednik SRBiH i RBiH, da se državna imovina na kojoj su pravo raspolaganja imale ove prethodnice smatra vlasništvom Bosne i Hercegovine, te da je entitet FBiH povrijedio integritet i pravni kontinuitet imovine države BiH kao pravnog sljedbenika RBiH.

"Upravo zbog ove presude, bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak je u decembru prošle godine uputio pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, u kom je jasno ukazao da Prudski sporazum primjenjuje princip "odozdo prema gore“, koji je u koliziji s navedenom presudom jer ona drži da je "BiH vlasnik većine državne imovine“. Ovo pismo nikada ranije nije bilo dostupno javnosti jer o njemu premijer Špirić nije informirao čak ni članove svoje vlade“, ustvrdio je Silajdžić.

Uprkos svim ovim pravnim činjenicama, dodao je, Vijeće za implementaciju mira će na predstojećem sastanku zahtijevati da se primijeni Prudski sporazum i da se BiH odrekne većine svoje imovine u korist entiteta.

"Od nas će se tražiti da pristanemo na takvu raspodjelu kroz sporazum između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada iako entiteti nisu vlasnici te imovine. Na ozbiljne propuste takvog pristupa upravo je ukazao Štab NATO-a u vezi s nepokretnom vojnom imovinom za koju PIC zahtijeva identičan model“, kazao je Silajdžić.

Dodao je da se u pismu od 23. juna koje je NATO uputio Ministarstvu odbrane BiH navodi: "Utvrdili smo da neke imovine nisu vlasništvo entiteta, tako da ne bi bilo moguće da entiteti potpišu sporazum u vezi s tim imovinama. Ovo su ozbiljni propusti u nacrtu sporazuma, te NATO-ov Štab Sarajevo stoga ne može podržati trenutni nacrt, pogotovo u vezi s povezanim ciljem Vijeća za implementaciju mira za zatvaranje OHR-a“.

Po Silajdžićevim riječima, ovaj pristup suspendira sve pravne principe i podriva vladavinu prava. Osnovni cilj ovog pristupa je što skorije gašenje OHR-a.

"Sada se od nas traži da državnom imovinom platimo cijenu ostvarivanja tog cilja koji nikada nismo ni tražili. Do ovog je doveo Prudski sporazum, i ogromna šteta je već učinjena čak i ako se ti razgovori ne nastave. Primjena ovog pristupa će legalizirati sve dosadašnje kriminalne radnje i zloupotrebe u vezi s državnom imovinom, što će osigurati nastavak dominacije etničkih elita, kao što se desilo sa entitetskom privatizacijom“, tvrdi Silajdžić.

Ističe da će BiH biti pretvorena u praznu ljušturu, a entitetima će se dati jedan ključni atribut državnosti.

"Dužnost i savjest mi nalažu da se svim sredstvima borim protiv ovakvog rastakanja Bosne i Hercegovine po principu korak po korak do konačne podjele zemlje“, kazao je Silajdžić.

Upitan da li smatra da je "prudski proces“ propao, Silajdžić je odgovorio da bez obzira na to da li on bio nastavljen ili ne, ogromna šteta je učinjena posebno o ovom pitanju.

"Prema tome, nema važnosti da li će se on nastaviti ili ne. Šteta je učinjena i rezultat je taj da međunarodna zajednica sada insistira na podjeli, takozvanoj funkcionalno-teritorijalnoj podjeli kako je navedeno u prudskom sporazumu, koji je sporazum između trojice ljudi. Rezultat je ovaj, šteta je već učinjena samim time što se pristalo na takozvanu raspodjelu državne imovine“, kazao je Silajdžić.