{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ugroze li se institucije, međunarodna zajednica će reagovati"

S
21.10.2009. u 18:36
0
30
"Ugroze li se institucije, međunarodna zajednica će reagovati"
0
"Ugroze li se institucije, međunarodna zajednica će reagovati"
Foto: Reuters
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da će, iako ne poseže rado za bonskim ovlaštenjima, međunarodna zajednica morati da reaguje, ako budu ugrožene institucije nastale na Dejtonskom sporazumu i dostignuća u proteklih 14 godina.
On je naveo da je stanje u BiH sada mnogo bolje nego 1996. godine, ali da je politička napetost najveća u posljednje tri godine.

Inzko je rekao da premijer Republike Srpske Milorad Dodik ima veliku političku odgovornost, jer posjeduje veliki talent, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu.

"Kada bi do izražaja došle njegove pozitivne strane, onda bi on čak mogao biti i lokomotiva koja bi cijeli region vukla u pravcu EU. Nažalost, on ima i tamnu stranu koja dolazi do izražaja na verbalnom polju, što otežava dijalog i napredak. Ne posežem rado za bonskim ovlaštenjima, ali ako budu ugrožene institucije Dejtona i dostignuća u proteklih 14 godina, onda međunarodna zajednica mora reagovati", izjavio je Inzko u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung

Deutsche Welle prenosi da u intervjuu pod naslovom "Raste politička napetost", visoki predstavnik u BiH ocjenjuje da se pregovori na Butmiru ne mogu nazvati "Dejton dva", navodeći da bi za nešto što se tako zove morale da se provedu velike, opsežne reforme, što nije tema razgovora na Butmiru.

Visoki predstavnik smatra da će budući specijalni izaslanik EU u BiH imati manje ovlaštenja od njega, ali dodaje da je sigurno da će i dalje postojati instrumenti koji će omogućiti monitoring provođenja Dejtonskog sporazuma.

"Jer, čak i kada OHR ode, Dejton ostaje na snazi. Specijalni izaslanik EU ostaje kao sudija koji će odlučivati u sporovima između političkih stranaka. Možda će raspolagati i nekim manjim mogućnostima za sankcije koje bi uključivale ukidanje podrške opštinama, koje ne sarađuju, ukidanje viza pojedinim političarima ili zamrzavanje njihove imovine u inostranstvu", naveo je Inzko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: