BiH
0

Ugradnja ravnopravnosti spolova u politike rada tijela vlasti

FENA
Predstavnici javnih vlasti na svim nivoima u BiH moraju osigurati ravnopravnost spolova u svim javnim sferama i raditi na uklanjanju diskriminacije na temelju spolova u okviru prakse, politike i usluga zapošljavanja, kazala je Renate Frech, savjetnica OSCE-a za pitanja ljudskih prava, na radionici “Standardi i mehanizmi ravnopravnosti spolova u BiH- primjena na lokalnom nivou” .

Organizator radionice je Misija OSCE-a u BiH u suradnji s entitetskim centrima za pitanje spolova, a namijenjena je bila članovima komisija za ravnopravnost spolova, predstavnicima općinskih vlasti i nevladinih organizacija, saopćeno je iz OSCE-a.

Svrha radionice je uspostava mreže učesnika koji će raditi na poboljšanju primjene Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH i poštovanja međunarodnih standarda o pitanju prava žena.

“OSCE bi želio da vlasti BiH pojačaju i udruže snage kako bi osigurali potpunu i efikasnu primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova”, naglasila je Frech.

U posljednjim napomenama vlastima BiH Komisija za uklanjanje diskriminacije nad ženama složila se da se mora raditi na poboljšanju primjene spomenutog zakona. Ugradnja elementa ravnopravnosti spolova u sve politike djelovanja vlasti je od velikog značaja za državu, a Vijeće ministara BiH nastavlja ispunjavati važne ciljeve sadržane u Državnom planu aktivnosti za ravnopravnost spolova.