Ministarstvo odbrane BiH
35

Ugovore o prodaji metaka hrvatskoj firmi su davno sklopila entitetska ministarstva

N. V.
Potrebno ispoštovati kupoprodajne ugovore koji su davno sklopljeni (Foto: D. S./Klix.ba)
Potrebno ispoštovati kupoprodajne ugovore koji su davno sklopljeni (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću je upućeno pitanje ranije o sudskom rješenju firme Scout iz Zagreba prema kojem njima BiH treba predati 10 miliona metaka. Iz ministarstva su odgovorili da su u pitanju ranije zaključeni ugovori.
"Prijašnja entitetska ministarstva odbrane zaključila su kupoprodajne ugovore o prodaji zastarjele municije, minsko eksplozivnih sredstava i naoružanja 2003. i 2004. godine", napisali su.

Provođenjem reforme odbrane, Ministarstvo odbrane BiH (MO BiH) je u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, od 01. januara 2006. godine preuzelo u posjed pokretnu i nepokretnu imovinu prijašnjih entitetskih ministarstava odbrane.

Po zaključivanju Sporazuma o konačnom raspolaganju pokretnom vojnom imovinom, (u Doboju 2008. godine) između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada, MO BiH je postalo vlasnik pokretne vojne imovine (mine, minsko-eksplozivna sredstva i naoružanje), kao i sukcesor da realizira zaključene ugovore. Tim ugovorima definirane su vrste, količine i cijene sredstava koje su predmet istih.

"MO BiH je nastojalo profesionalno implementirati sve obaveze iz navedenih ugovora, ali zbog okolnosti na koje nije moglo uticati, ti ugovori nisu realizirani u definiranom roku", kazali su.

Sud BiH je po tužbi kupca 2017. godine donio Presudu, kojom je obavezao MO BiH da preda sredstva prema ugovorima firmi "SCOUT" . MO BiH je koristilo sve redovne i pravne lijekove te je po iscrpljenju istih određen izvršni postupak. U skladu sa Rješenjem Suda BiH, MO BiH je postupilo po sudskom nalogu, a predmet predaje je neperspektivna pokretna vojna imovina.

Po izvršenju naplate za sredstva koja su predmet predaje, MO BiH će ista transferirati prema entitetskom porijeklu.

U cilju sprečavanja nastanka eventualnih štetnih posljedica, MO BiH je uputilo pravosudnim organima vlasti upozorenje na rizike i opasnosti u daljnjem postupanju sa predatom neperspektivnom vojnom imovinom.