Semiha Borovac
0

Ugovor o obuci 400 državnih službenika za evropsku BiH

FENA
Borovac reformatorica javne uprave
Borovac reformatorica javne uprave
Državna koordinatorica za reformu javne uprave Semiha Borovac i direktor firme "ZAMM media consulting" Muamer Muftić potpisali su danas u Sarajevu Ugovor za projekat "Transponiranje zakonodavstva EU u pravni sistem BiH".

Kako je na svečanosti potpisivanja kazala koordinatorica Borovac, cilj projekta je edukacija državnih službenika koji su uključeni u zakonodavne aktivnosti u organima i institucijama na državnom i entitetskom nivou, te nivou Distrikta Brčko da bi ovladali vještinama i znanjima koja su im potrebna u procesu harmonzacije domaće legislative za legislativom.

Vrijednost projekta iznosi 338.250 KM, a novac je osiguran iz Fonda za reformu javne uprave, u koji su strani donatori do sada uložili 10,5 miliona KM. Partner u implementaciji projekta je Direkcija za evropske integracije BiH.

Projektom je predviđeno da u periodu od 10 mjeseci 400 državnih službenika prođe edukaciju putem seminara i predavanja, ali i mentorskog rada na radnom mjestu.

"Sve ovo će omogućiti jednostavniji proces usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, a što se i očekuje od BiH u procesu pridruživanja", kazala je Borovac.

Predstavnica DEI-a na svečanosti potpisivanja Dženana Živalj, šefica Odsjeka za obrazovanje u DEI-u, istaknula je da su u DEI-u svjesni obima posla koji se nalazi pred cijelom zemljom, te da je ovo samo jedan u nizu projekata obuke državnih službenika na kojem radi DEI. Zato se može govoriti o kontinuiranom procesu.

Živalj je, međutim, upozorila da općenito u javnosti nije prisutna svijest o zahtjevnosti ovog procesa, jer se radi o stvarima o kojima niko nema potpuno razumijevanje. Također je ukazala na nedovoljnu svijest kod ljudi "koji alociraju sredstva".