|

Ugovor o obuci 400 državnih službenika za evropsku BiH

Ugovor o obuci 400 državnih službenika za evropsku BiH
0
F
FENA
8.12.2010. u 15:19
9
komentara
0

dijeljenja
Ugovor o obuci 400 državnih službenika za evropsku BiH Borovac reformatorica javne uprave
Državna koordinatorica za reformu javne uprave Semiha Borovac i direktor firme "ZAMM media consulting" Muamer Muftić potpisali su danas u Sarajevu Ugovor za projekat "Transponiranje zakonodavstva EU u pravni sistem BiH".
Kako je na svečanosti potpisivanja kazala koordinatorica Borovac, cilj projekta je edukacija državnih službenika koji su uključeni u zakonodavne aktivnosti u organima i institucijama na državnom i entitetskom nivou, te nivou Distrikta Brčko da bi ovladali vještinama i znanjima koja su im potrebna u procesu harmonzacije domaće legislative za legislativom.

Vrijednost projekta iznosi 338.250 KM, a novac je osiguran iz Fonda za reformu javne uprave, u koji su strani donatori do sada uložili 10,5 miliona KM. Partner u implementaciji projekta je Direkcija za evropske integracije BiH.

Projektom je predviđeno da u periodu od 10 mjeseci 400 državnih službenika prođe edukaciju putem seminara i predavanja, ali i mentorskog rada na radnom mjestu.

"Sve ovo će omogućiti jednostavniji proces usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, a što se i očekuje od BiH u procesu pridruživanja", kazala je Borovac.

Predstavnica DEI-a na svečanosti potpisivanja Dženana Živalj, šefica Odsjeka za obrazovanje u DEI-u, istaknula je da su u DEI-u svjesni obima posla koji se nalazi pred cijelom zemljom, te da je ovo samo jedan u nizu projekata obuke državnih službenika na kojem radi DEI. Zato se može govoriti o kontinuiranom procesu.

Živalj je, međutim, upozorila da općenito u javnosti nije prisutna svijest o zahtjevnosti ovog procesa, jer se radi o stvarima o kojima niko nema potpuno razumijevanje. Također je ukazala na nedovoljnu svijest kod ljudi "koji alociraju sredstva".
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...