Mjere se poštuju
517

Ugostiteljski objekti u Sarajevu od danas zatvoreni, na ulicama skoro da i nema prolaznika

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Kafići u Kantonu Sarajevo su zatvoreni od danas i neće raditi narednih 14 dana zbog loše epidemiološke situacije, a vlada je obećala isplatiti naknadu onima koji su oštećeni ovakvom odlukom.
Već neko vrijeme Sarajevo u određenim dijelovima dana izgleda sablasno pusto s obzirom na to da se na građane stalno apeluje da smanje sve bespotrebne kontakte. Takvu situaciju smo na ulicama zatekli i danas. Mjesta poznata po tome što uvijek vrve od ljudi, ovog vikenda daju drugačiju sliku, a tome doprinosi i zabrana rada ugostiteljskim objektima.

Priprema i usluživanje hrane i pića u objektima nije dozvoljena stoga su se mnogi objekti odlučili na dostavu ili isključivo šaltersku prodaju.

Ovu odluku je Vlada KS donijela usljed pogoršane epidemiološke situacije u kantonu, a u posljednja 24 sata je 822 novozaraženih koronavirusom. Broj testiranja je značajno povećan pa je tako jučer analizirano više od 2.000 uzoraka, a iz Opće bolnice i KCUS-a kažu da su kapaciteti popunjeni.

Osim zatvaranja ugostiteljskih objekata, vlast je produžila i period zabrane kretanja, od 21 sat do pet ujutru kako bi što više smanjili kontakte među ljudima.