BiH
0

Ugostiteljski magnat iz Tuzle: Pogorelić najzahtjevniji gost, Musharraf široke ruke

Piše: D. Brkić
Pejo Lamešić (Foto: Klix.ba)
Pejo Lamešić (Foto: Klix.ba)
Od 1970. godine Tuzlak Pejo Lamešić radi u ugostiteljstvu. Najveći dio svog radnog vijeka proveo je u Hotelu Tuzla, gdje i danas radi, a sa sjetom se prisjeća eminentnih gostiju koji su prodefilovali kroz Nacionalni restoran Hotela Tuzla.

"Nema ko nije s prostora bivše Jugoslavije bio naš gost. Generali, admirali, estradanjaci..., ali nažalost nikada nisam imao čast da služim Josipa Broza Tita. U naš hotel je često svraćao prvi predsjednik RBiH Alija Izetbegović, ako se ne varam njega sam služio pet puta. U Hotel Tuzla su poslije okončanja rata svraćali američki generali, a u posljednji trenutak svoj dolazak u Nacionalni restoran otkazali su predsjednik SAD-a Bill Clinton i princeza Diana“, prisjeća se detalja iz svoje karijere Pejo Lamešić.

Za pijanistu Ivu Pogorelića kaže kako je jedan od najzahtjevnijih gostiju jer, kako kaže, svake dvije minute traži nešto novo, dok mu u lijepom sjećanju nije ostalo gostovanje nekadašnjeg generala JNA Milutina Kukanjca.

"Posljednji od velikih državnika koji je objedovao u Nacionalnom restoranu bio je tadašnji predsjednik Pakistana Pervez Musharraf. Nakon ručka Musharraf je meni i kolegi Šabanu Salkiću ostavio bakšiš od 300 američkih dolara. Prevodilac nam je rekao kako napojnicu moramo uzeti, jer je bio izuzetno zadovoljan kvalitetom jela i uslugom", prisjeća se Lamešić.

Pejo ističe kako se školovao za hotelskog radnika i da nikada u svom radnom vijeku nije ni pomislio da radi u caffe-barovima, aščinicama, ćevabdžinicama...

"Prvo zaposlenje dobio sam u Škofja Loci, potom sam tri godine radio na Hvaru, a potom u Hotelu Bristol i Hotelu Tuzla. Radeći u ugostiteljstvu stekao sam veliki broj prijatelja. Meni su vrata političara, društvenih i sportskih radnika otvorena, ali se to povjerenje moralo zaslužiti", kaže naš sagovornik.

O nasljednicima u ugostiteljskom poslu kaže kako je teško govoriti. Tuzla, ističe Lamešić, ima Ugostiteljsku školu, ali mlađi naraštaji se nevoljko odlučuju za posao u ugostiteljstvu. I njegovi potomci su otišli u druge profesije...

"Moj sin Mario je otišao drugačijim putem. Bio je mladi reprezentativac BiH, prvotimac Slobode, Hrvatskog dragovoljca, Zadra, Bele Krajine, Zrinjskog, OFI-ja... Karijeru će nastaviti kao nogometni trener, dok je kćerka Sandra diplomirani žurnalista. Meni je posao hotelskog radnika donio mnogo toga lijepog i zaista ga ne bih mijenjao ni za šta na svijetu“, kaže Pejo Lamešić, jedan od najpoznatijih ugostiteljskih radnika koje je Tuzla ikada imala.