Obratili se vlastima
41

Ugostitelji upozoravaju na kolaps: Ograničenje radnog vremena nema nikakvu svrhu

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ugostitelji i hotelijeri koji se u 2020. godini bore s najtežim gubicima zbog posljedica pandemije uputili su nadležnim institucijama zahtjeve i molbe za uvođenje minimalnih mjera kojima bi se spriječio totalni kolaps ugostiteljsko-turističke privrede.

Do lokalnih, kantonalnih i državnih ministarstava proteklih mjeseci stigli su brojni zahtjevi udruženja koja okupljaju ugostitelje i hotelijere iz naše zemlje, ali nadležni nisu pokazali veliku volju da riješe njihove probleme i olakšaju im poslovanje.

Lista zahtjeva

Udruženje hotelijera i restoratera u BiH 17. novembra je još jednom usaglasilo stavove i dogovorilo zajedničko djelovanje u ovoj grani privrede, zajedno sa svim udruženjima iz oblasti ugostiteljstva na području BiH. Na ovom sastanku zaključili su da vlasti do sada nisu imale sluha za rješavanje njihovih problema, uprkos tome što su se mnogim institucijama pravovremeno i kontinuirano obraćali.

"Mi više nismo u stanju da isplaćujemo plaće radnicima te ćemo, ne svojom voljom, biti prinuđeni da im uručujemo rješenja o otkazu, ukoliko nadležni ne učine nešto kako bismo prevazišli ovu situaciju i sačuvali radna mjesta", navode iz Udruženje hotelijera i restoratera (UHR) u BiH.

Jedan od njihovih osnovnih zahtjeva jeste ukidanje ograničenja radnog vremena kojim se, ističu, ne postiže ništa na poboljšanju epidemiološke situacije.

"Vremensko ograničenje rada nama čini veliku finansijsku štetu, a takva mjera sama po sebi nema nikakvu svrhu, niti doprinosi poboljšanju epidemiološke situacije. Postoji dosta ugostiteljskih objekata koji počinju raditi tek nakon tog vremena, što znači da ste ovom mjerom zatvorili objekte, a pri tome im nije osigurana nikakva pomoć. Time ste vlasnike, a naročito zaposlene u tim objektima doveli u vrlo nepovoljnu situaciju", navodi se u dopisu koje je UHR BiH uputilo Vijeću ministara i vladama u FBiH, RS-u i Brčko distriktu.

Ugostitelji posebno naglašavaju kako nema nikakvih dokaza o širenju zaraze u ugostiteljskim objektima među radnicima i gostima.

Subvencije plaća i doprinosa

Još jedan od njihovih zahtjeva jeste odobravanje subvencija za nadoknadu najniže plaće, kao i poreza i doprinosa na plaću za svakog radnika i za sve mjesece u kojima je ograničen rad ugostiteljskih objekata.

Ugostitelji i hotelijeri traže i oslobađanje od plaćanja zakupnina za iznajmljivanje poslovnog prostora i javnih površina u javnom vlasništvu, te subvencioniranje odgovarajućeg iznosa zakupnine za zakupce privatne imovine.

Predstavnici udruženja ugostitelja zahtijevaju i da se uključe u rad nadležnih institucija koje odlučuju o uvođenju, ukidanju ili revidiranju svih mjera koje direktno utječu na rad ugostiteljskih objekata.

Ugostitelji traže od vlasti da sagledaju mogućnost umanjenja cijena usluga električne energije, plina, vode i slično, kao i da nadležne institucije preuzmu obavezu redukcije svih komunalnih usluga.

U sažetom opisu zahtjeva UHR BiH od vlasti zahtijeva i oslobađanje plaćanja RTV takse te ukidanje ili umanjenje naknade za Asocijaciju kompozitora i muzičkih stvaralaca u BiH, Asocijaciju izvođača i svirača u BiH te Udruženje za zaštitu prava proizvođača fonograma.

"Imajući u vidu da već više od pola godine radimo sa smanjenim kapacitetima, da imamo pad prometa veći od 50 posto, da imamo dodatne troškove u vidu kupovine dezinfekcijskih sredstava, a da su pri tome svi nameti ostali nepromjenjeni, ovim apelom i postavljenim zahtjevima mi tražimo rješenje novonastalog problema, jer ćemo u suprotnom biti prinuđeni da zatvaramo objekte i masovno otpuštamo radnike", upozorili su iz UHR BiH u dopisu nadležnim institucijama.