Uskraćena prava
47

Ugostitelji protestvovali u Visokom zbog zabrane ljetnih bašti, a načelnica poručila da uvodi red

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Na Trgu Džemala Bijedića u Visokom danas je održan mirni protest neformalne grupe ugostitelja koji su iskazali svoje nezadovoljstvo zbog odluke Općine Visoko koja se odnosi na zabranu korištenja lokacija ispred njihovih objekata u svrhu postavljanja ljetnih bašti.

Ugostitelji su se danas okupili u centru Visokog gdje su predstavnicima medija iskazali svoje nezadovoljstvo zbog odluke o zabrani korištenja površina ispred ugostiteljskih objekata koji su, kako su istakli, koristile osobe koje daju svoj doprinos ne samo kroz plaćanje obaveznih naknada već i kroz sve druge oblike pomaganja zajednici.

"Neformalna grupa ugostitelja je nastala iz nužde sedam ugostitelja kada je im 1. juna zabranjeno, bez ikakvog obrazloženja, usred sezone, da koriste lokacije ispred svojih objekata u svrhu postavljanja ljetnih bašti prema istim urbanističko-tehničkim uslovima i skicama koje su koristili decenijama ranije", poručili su ugostitelji.

Dodali su da im od 1. juna do danas niko iz nadležnih službi, a ni sama načelnica Amra Babić nisu odgovorili koji su razlozi njihove diskriminacije u odnosu na ostale ugostitelje u Visokom i zašto im se osporava pravo na rad.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

"Ponovo napominjemo da do današnjeg dana niko nadležan nije objasnio i ponudio razumno objašnjenje za diskriminaciju prema ovim ugostiteljima, a kamoli shvatio ozbiljnost situacije njihovih uposlenika, sezonskih radnika i studenata koji u ljetnim baštama vide priliku zarade za dalje školovanje", dodali su ugostitelji.

Načelnica Visokog Amra Babić je izjavila kako je ova odluka samo sprovođenje reda u Visokom.

U saopćenju za javnost navodi se kako su 2016. godine utvrđene dvije lokacije za postavljanje ljetnih bašti na trotoaru u Ulici Alije Izetbegovića i to u terminu zabrane saobraćaja od 1. juna do 1. septembra od 20 do 24 sata.

"Na raskrsnici ulica Donje Rosulje (jednosmjerna ulica) i dijela ulice Branilaca, također su bile utvrđene tri lokacije za postavljanje ljetnih bašti na trotoaru. Zauzimanje trotoara na ovoj lokaciji općinskom Odlukom određeno je u površinama koje ne ometaju kretanje pješaka. Dio ugostitelja u proteklom periodu se nije pridržavao odredbi iz Programa, odnosno uslova iz Rješenja za zauzimanje javnih površina, zloupotrebljavajući dozvole za postavljanje stolova i stolica na trotoaru u odobrenom periodu, koristeći ih tokom čitavog dana kao i zauzimanjem ukupne površine trotoara, čime je direktno ugrožavana sigurnost pješaka", navodi se u saopćenju Općine Visoko.

Iz Općine su dodali da iz gore navedenog razloga Programom utvrđivanja lokacija za sezonsko zauzimanje javnih površina za 2017. godinu nije predviđena mogućnost postavljanja ljetnih bašti na trotoarima predmetnih lokacija.

"Napominjemo da je, ondje gdje je bilo moguće, ponuđena i na korištenje dodijeljena druga javna površina. Rješavanje ovog pitanja je samo jedna od pozitivnih stvari i procesa koji su pokrenuti u Visokom", dodaju iz Općine Visoko.

Ugostitelji su istakli da je današnje okupljanje organizivano kako bi dobili službeni odgovor od načelnice Amre Babić, a ne da objašnjenja čitaju u medijima.

Iako je Babić navela kako je podrška privrednicima neupitna te da mora postojati neki red, ugostitelji su istakli da će, ukoliko se njihov problem ne riješi, ustrajati u borbi za svoja prava.