BiH
0

Ugljevik: Nevrijeme uništilo voćnjake i usjeve, pojavili se odroni i klizišta

SRNA
(Foto: SRNA)
U podmajevičkoj Mjesnoj zajednici Mezgraja-Kose nevrijeme, praćeno gradom, pričinilo je ogromnu štetu na usjevima i voćnjacima, dok su se na putevima, zbog obilnih padavina, pojavili odroni i klizišta, rečeno je Srni u Odjeljenju za poljoprivredu opštine Ugljevik.

Član Savjeta Mjesne zajednice Mezgraja-Kose Pero Mirković rekao je da je već sada izvjesno da su najviše štete pretrpjeli voćnjaci, poljoprivredni zasadi i njive.

"Led i obilna kiša pokidali su nam puteve, uništili voćnjake, parcele pod pšenicom i kukuruzom... Naša mjesna zajednica broji oko 120 kuća, a oko 50 domaćinstava pretrpjelo je veliku štetu, najviše u voćnjacima. Potoci i poplave uništili su nam i putnu infrastrukturu. Jedan putni pravac je u potpunosti prekinut, jer je voda odnijela mostić", rekao je Mirković.

Led, koji je u toku vikenda padao 15-ak minuta, uništio je većinu voćnjaka u ovoj mjesnoj zajednici. Đorđiju Mirkoviću led je uništio 250 sadnica šljive. Ništa bolje nisu prošle ni njegove komšije.

"Led mi je uništio oko 11 dunuma voćnjaka. Rod je bio dobar i zato je načinjena velika šteta. Moglo je biti oko dva vagona šljive, ovako nemamo ništa. Najgore je što su oštećena i stabla, tako da će doći i do njihovog sušenja. Slično nevrijeme zapamtio sam 1974. godine, međutim, ni tada nije bilo ovako strašno", rekao je Mirković.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je već formirana opštinska komisija za procjenu šteta i da će se, u skladu sa mogućnostima, iz budžeta opštine izdvojiti finansijska sredstva neophodna za pomoć ugroženim domaćinstvima.

Radnu grupu čine ljudi i iz poljoprivredne i iz građevinske struke, jer je, usljed nepogoda, aktiviran veliki broj klizišta, koja su na pojedinim mjestima u potpunosti presjekla putne dionice.