{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ugledni nefrolozi svijeta dolaze u BiH i predstavljaju savremene metode liječenja bolesti bubrega

21.4.2015. u 12:18
72
3
Ugledni nefrolozi svijeta dolaze u BiH i predstavljaju savremene metode liječenja bolesti bubrega
72
Glavni grad BiH bit će domaćin 4. kongresa nefrologa BiH u kojem će učestvovati ugledni stručnjaci iz zemalja okruženja, Evrope i SAD-a. Tokom trodnevnog Kongresa bit će predstavljena najnovija otkrića u oblasti dijagnosticiranja i liječenja bolesti bubrega.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


Na Kongresu će biti 15 predavača i blizu 80 prezentacija radova, a svoje prisustvo najavili su i predsjednici Evropskog i Svjetskog udruženja nefrologa.

"U BiH ima blizu 60 nefrologa, ali mislim da imamo jaku struku, što pokazuje i ovaj Kongres s međunarodnim učešćem. Tokom trodnevnog rada bit će održan Kurs iz kontinuirane medicinske edukacije, gdje će se raspravljati o patofiziologiji bubrežnih bolesti. Učesnici su i sve zemlje iz našeg okruženja", rekla je prof.dr. Halima Resić, predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, hemodijalizu i transplantaciju bubrega u BiH.

Naučni program Kongresa je vrlo bogat i postojao je veliki interes. Prvi dan posvećen je dijalizi, drugi transplantaciji, a treći općoj kliničkoj nefrologiji.

"Mnogo je prezentacija tako da će sesije prvi put biti održane u dvije sale. Prijavljeno je blizu 150 radova od kojih je izabrano 80. Nadamo se da će zaključci s našeg Kongresa doprinijeti razvoju nefrologije u BiH koja je na višem nivou s obzirom na činjenični status drugih oblasti u našoj zemlji", kazala je prof. dr. Enisa Mešić, predsjednica Naučnog odbora Kongresa.

doc. dr. Danka Pokrajac (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
doc. dr. Danka Pokrajac (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)


U okviru ovog događaja bit će održan i 5. sastanak dječijih nefrologa gdje se očekuje blizu 400 učesnika.

"Imat ćemo 19 predavača i 69 radova koji će biti prezentovani u vidu predavanja, simpozija, sesija, oralnih prezentacija i sl. U vrijeme velikih promjena u nefrologiji, dužnost svakog ljekara je da bude u toku s dostignućima. Naš cilj je osigurati bolju sadašnjost i budućnost našoj djeci", rekla je doc. dr. Danka Pokrajac sa Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Četvrti Kongres nefrologa BiH sa međunarodnim učešćem će se održati od 22. do 25. aprila 2015. godine u hotelu Terme na Ilidži pod pokroviteljstvom Evropskog udruženja nefrologa (ERA-EDTA) i Svjetskog udruženja nefrologa - ISN.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: