Univerzitet u Sarajevu
83

Ugledna profesorica ETF-a otvoreno: Dekan je odlučio da primam 20 posto plaće

A. B.
Profesorica Selma Rizvić (Foto: E. H./Klix.ba)
Profesorica Selma Rizvić (Foto: E. H./Klix.ba)
Profesorica Selma Rizvić odlučila je javno progovoriti o onome što već duže vrijeme proživljava na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu (ETF). Naime, dolaskom novog dekana Jasmina Velagića, kako ona tvrdi, počela je negativna kampanja protiv nje, a potpisom odluke da se vrati na 20 posto radnog vremena gubi pravo na zdravstveno osiguranje.

Na početku razgovora za portal Klix.ba profesorica Selma Rizvić je pojasnila kako se to 20 posto zapravo odnosi na procenat radnog vremena u kojem je zaposlena. Dakle, ukoliko profesor ima 100 posto radnog vremena, on prima punu plaću, a sa 20 posto prima samo toliko procenata plaće.

Negativna kampanja protiv profesorice Rizvić se vodi od prošle godine

Profesorica Rizvić je 26 godina radila na ETF-u na 20 posto radnog vremena, a 80 posto na BHRT-u, jer se zakonski može dijeliti radni odnos s drugim firmama, međutim, zbog akademskih potreba, ona je od prošle godine prešla na puno radno vrijeme (100 posto) na tu visokoobrazovanu ustanovu, a otkaz dala na BHRT-u.

"Kada je Odsjek za računarstvo i informatiku izrazio nastavnu potrebu da pređem u stopostotno radno vrijeme, zato što je bilo dovoljno predmeta i posla za mene, jer su smatrali da istraživač moga ranga treba da bude u punom radnom odnosu na fakultetu, onda sam ja na taj zahtjev prešla i provele su se sve procedure. Međutim, sadašnji dekan Velagić je tu odluku poništio i sada ostajem bez 80 posto prihoda i samim tim zdravstvenog osiguranja", istakla je profesorica Rizvić.

Rizvić je naglasila kako je riječ o veoma čudnim argumentima dekana Velagića, s obzirom na to, kako je navela, da je tadašnji dekan potpisao sve dokumente i bez problema pristao na njen puni angažman na ETF-u.

"Dakle, nisam ja sama sebe primila u radni odnos, to je prošlo kroz sve moguće institucije, od Ministarstva obrazovanja koje nama daje plaće, preko Univerziteta Sarajevo koji je dao preporuku, Vijeće Odsjeka je izrazilo nastavnu potrebu i tadašnji dekan profesor Samim Konjicija je proveo sa svim tim dokumentima potrebnu proceduru kako je i bilo prema tadašnjim pravilima. Prema tome i da se pogriješilo, a nije, to svakako nije moja krivica da ja sada ostanem bez 80 posto prihoda. Dakle, ako je u pitanju neka proceduralna greška, onda postoje i načini da se to riješi, a ne može se to sijeći preko koljena na način da ja ostanem bez posla", naglasila je Rizvić.

Ispričala je i to kako je Jasmin Velagić u maju prošle godine izabran za dekana na ETF-u i da je od tada počeo spominjati nove procedure koje su donesene nakon njenog prelaska u puno radno vrijeme te je, kako je navela, počeo "po hodnicima" pričati da ona nema dovoljan broj časova.

"Ja trenutno imam 151 čas ukupno u toku ove godine, jer sam ja nadoknadila nedostatak predmeta koji će se izvoditi iduće godine s laboratorijskim vježbama, kako piše u kolektivnom ugovoru koji su potpisali svi zaposlenici Univerziteta u Sarajevu. Ja predajem dva puna predmeta i uvijek sam to predavala, a kada sam prelazila u puno radno vrijeme, kolege su podijelile sa mnom još nekoliko predmeta, jer ne mora jedan profesor isključivo držati jedan predmet. U trenutku kada su se pojavili novi standardi i normativi, ja sam ponovo podijelila s kolegama još dva predmeta, tako da ja sada po evidenciji Vijeća Odsjeka za računarstvo i informatiku imam četiri predmeta i 87 časova laboratorijskih vježbi, što je sve skupa više od norme koja je propisana od 150 časova", pojasnila je profesorica.

Dekan je potpisao inspekcijsko rješenje da profesorica Rizvić prima 20 posto plate

Također, Rizvić je navela da je predlagala dekanu da nedostatak časova nadomijesti sa 87 časova laboratorijskih vježbi za studente, ali taj prijedlog je odbijen, iako je to napisano u kolektivnom ugovoru.

"Dekan to ne želi uvažiti, jer njemu ne odgovara da imam punu normu zato što hoće da se ja nađem na ulici i on nikada nije ni prihvatio prijedloge Vijeća Odsjeka za računarstvo i informatiku, nego je organizovao glasačku mašinu da preglasa te prijedloge. A ovaj odsjek je matični za organizaciju nastave, nije Vijeće fakulteta. Ne može čovjek s automatike znati kako se organizuje nastava na informatici, to su potpuno druge oblasti. I ja sam peti slučaj s Odsjeka za informatiku u toj kampanji mobinga, a radi se o organizovanoj zavjeri protiv ovog odsjeka, jer na njemu ima najviše studenata i samim tim je i najatraktivniji za nove studente", pojasnila je Rizvić i dodala: "On je otjerao u penziju našeg najstarijeg profesora Zikriju Avdagića kod kojeg sam ja doktorirala, tako što mu je protupravno ukinuo odluku o produženju od dvije godine i Upravni odbor je tu njegovu odluku poništio i vratit će čovjeka na posao, a dekan još uvijek neće da ispoštuje odluku Upravnog odbora".

Rizvić je ispričala i to kako je nepoznata osoba, a ona smatra da je to neko od kolega, pozvala inspekciju i potpisala se kao "zabrinuti tetak", te sam potpis, kako je navela, govori dovoljno o ozbiljnosti prijave.

"Nažalost, inspekcija još uvijek uzima u obzir i anonimne prijave, što je prema mom mišljenju potpuno pogrešna procedura, jer u tom slučaju svako može prijaviti koga želi. I oni su proveli taj nadzor, međutim, ja sam sasvim sigurna da je dekan u dosluhu s inspektorima pisao to rješenje, jer on već mjesecima po hodnicima priča ono što je napisao inspektor, a što je moj advokat osporio u jednoj velikoj žalbi koju smo sada predali kantonalnoj inspekciji i Ministarstvu za obrazovanje. Dakle, riječ je o nečemu što je protupravno, pomiješao je radno pravo, upravni postupak, standarde. Ako je bio u pitanju moj prelazak, onda bi se svi prelasci mojih kolega, koji su se dešavali u prethodnih deset godina, trebali poništiti, jer nijedan nije ispunjavao ove nove standarde i normative koji su poslije toga doneseni", istakla je Rizvić i dodala kako je dekan na kraju potpisao to inspekcijsko rješenje i njena primanja sveo na 20 posto.

"Ja ću se sada žaliti Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu da poništi tu njegovu odluku, a već sam se žalila inspekciji i Ministarstvu obrazovanja koje je nadležno i može poništiti odluku inspektora. Također, sam se obratila i sindikatu ETF-a koji uopće nije reagovao, a onda sam se obratila i predsjedniku Sindikata univerziteta koji je, zamislite, moj dekan. To je apsolutno sukob interesa iako on kaže da nije, jer je on to pitanje postavio i nisu htjeli izabrati nikoga drugog, ali eto suosjećam s kolegama koji se nađu u ovakvoj i sličnoj situaciji, a koje on treba zaštititi", kazala je Rizvić.

Profesorica Rizvić svojim radom i istraživanjem znatno doprinijela ETF-u

Profesorica Selma Rizvić je učestvovala u osnivanju laboratorije 2004. godine koja se bavi digitalnom prezentacijom kulturnog naslijeđa kroz koju je prošlo mnoštvo projekata i naša sagovornica dodaje kako su realizovana i tri velika međunarodna projekta među kojima je Horizon.

"Riječ je o projektima koji su san svake institucije, svakog dekana i istraživača profesora i naravno oni su donijeli veliki benefit našem fakultetu, opremljene su dvije laboratorije i jedan doktorant, znači 20.000 KM je plaćeno za doktorat našoj saradnici koja to sada završava i našu laboratorijsku opremu koriste i druge kolege, kao i naši studenti. Tih 87 laboratorijskih vježbi je održano na najmodernijoj opremi za virtuelnu realnost koju ima veoma malo institucija i u regiji i eto to sve dekanu Velagiću nije bitno, on kaže da fakultet nije "ni marke" primio za naše projekte, a "ja stalno putujem i ne držim nastavu", navela je profesorica.

Profesorica Rizvić je naglasila i to kako nijedan čas nastave nije propušten i da su je u slučaju odsustva saradnici mijenjali, ali da studenti nisu ispaštali.

"Drugo, ja na ta putovanja nisam putovala iz privatnih razloga, već da predstavljam naš fakultet i Univerzitet na skupovima koje organizuje Evropska komisija. Nisam putovala zato što sam željna putovanja, već zato što su me najpriznatije svjetske i evropske institucije pozvale da držim pozivna predavanja, što bi svakako trebalo biti na ponos jednom dekanu da je njegov saradnik tako poznat i priznat u svijetu. Evropska komisija je mene zvala za razgovor i razmjenu mišljenja o novim projektima koji su vezani za čuveni Horizon koji smo već donijeli našem fakultetu", navela je profesorica Rizvić.

Rektor Škrijelj: "Ne može se ničim opravdati način na koji postupa dekan Velagić"

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj istakao je kako je u potpunosti upoznat cjelokupnoj situaciji i naglasio je kako žali što je dekan Jasmin Velagić bez imalo akademskog senzibiliteta za potrebe fakulteta krenuo u obračune s neistomišljenicima, pogotovo, kako je naveo, ukoliko se uzme u obzir šteta koju nanosi akademskoj zajednici time što je istovremeno i dekan i predsjednik Sindikata Univerziteta.

"Način na koji kolega Velagić postupa ne može se ničim opravdati, jer je i šef tog odsjeka profesor Zikrija Avdagić sa 65 godina naprasno otjeran s tog fakulteta otjeran u penziju, a imao je svoja prava. Upravni odbor je donio odluku da se on vrati na radno mjesto redovnog profesora do 67 godine, jer je za to imao sva prava ostvarena po zakonu i statutu, dok kolega dekan nije prekršio ta prava. Kada je njega ispratio, onda je krenuo u obračun s ljudima koji su njega podržavali, a to je pored ostalih i profesorica Selma Rizvić", naglasio je rektor Škrijelj.

Rektor Škrijelj je posebno naglasio kako je Selma Rizvić uvažena akademska profesorica koja je donijela nekoliko značajnih međunarodnih projekata te da je riječ o veoma vrijednoj osobi koja doprinosi Elektrotehničkom fakultetu.

"Profesorica Rizvić je na tom fakultetu dobila izbor u akademsko zvanje i ona je, zahvaljujući tome i svom radu, na međunarodnom planu dala ozbiljan doprinos u afirmaciji Univerziteta u Sarajevu koji i danas daje", rekao je Škrijelj i dodao: "Da bi se s njom obračunao dekan, neko je pozvao inspekciju, a onda su inspektori došli pripremljeni i donijeli rješenje kako njen prelazak sa 20 na 100 posto radnog vremena nije u skladu sa zakonom, što apsolutno nije tačno".

Rektor je pojasnio da se profesor bira u zvanje i dobija ga kao docent, vanredni ili redovni profesor.

"Prema tome, profesorica Selma Rizvić ima zvanje po akademskim procedurama i propisima na tom fakultetu i to je akademsko pitanje, a ne nekih naručenih inspektora. Poznato je da je godinama radila na tom fakultetu 20 posto, a 80 posto na BHRT-u gdje je također maksimalno doprinosila u svojoj struci. Zbog potreba fakulteta u nastavnom procesu, ali i zbog želje profesorica Rizvić je poželjela da stopostotni angažman ima na ETF-u. I da naglasim, ona nije jedina profesorica na Univerzitetu u Sarajevu koja je po istim principima koristila to pravo. I sada samo jednu osobu diskriminirati kao što je to uradila inspekcija i dekan, nije pošteno", poručio je rektor Škrijelj.

Dodao je i to da se još nekoliko profesora osim Selme Rizvić s Odsjeka informatike žalilo na mobing Univerzitetu u Sarajevu i njegovom Upravnom odboru.

"Mi smo jučer imali sjednicu Upravnog odbora na kojoj je raspravljano o dopisu profesorice Selme Rizvić i o neizvršenoj odluci koju je odbor donio, a kolega Velagić nije vratio profesora Avdagića na posao, čak mu je zaustavio i dodjelu počasnog zvanja profesor emeritus pod izgovorom da nije u penziji, jer je to uslov, a čovjek je dobio već tri penzije", rekao je Škrijelj i dodao: "Uvaženi kolega Jasmin Velagić je eklatantan primjer zloupotrebe dvije dužnosti, jer on je istovremeno dekan, ali i predsjednik Sindikata univerziteta. Tako da će on morati odlučiti koju od te dvije fukcije će obavljati, jer je to za mene kao rektora važno zato što sam bio obmanut. Kad je izabran za dekana donio mi je ovjerenu izjavu da će kada postane dekan zalediti status predsjednika Sindikata, međutim, to se nije dogodilo. Te dvije funkcije su nespojive".

Škrijelj je rekao kako je pozvao dekana Velagića na kolegijalni razgovor na kojem je planirao predložiti rješenje ovakve situacije, a prije svega da se čuvenom Elektrotehničkom fakultetu sačuvaju kvalitetni profesori. Dodao je da mu je obećao da će doći u srijedu, ali nije precizirao datum te se na kraju nije ni pojavio na razgovoru.

"Na ETF-u ima mnogo studenata, pogotovo na Odsjeku za informatiku i kolega Velagić ovakvim ponašanjem tjera studente i profesore koristeći razne birokratske i administrativne mehanizme. Mene je jučer Upravni odbor zadužio da preuzmem sve korake u rješavanju trenutnog stanja pa ću ponovo kolegu pozvati na još jedan razgovor. Ukoliko on ovako nastavi kršiti odluke organa i tijela Univerziteta u Sarajevu, da ne provodi zakon i ne poštuje statut, on će se morati suočiti s određenim sankcijama, jer nije u poziciji da samo on može drugima nametati sankcije", poručio je Škrijelj.

Kontaktirali smo i dekana ETF-a Jasmina Velagića koji je rekao da ne želi komentarisati navedeni slučaj i da cjelokupna situacija ne zaslužuje medijsku pažnju.