Nebojša Radmanović
0

"Ugledajte se na one koji su bolji"

SRNA
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Nebojša Radmanović izjavio je da se nada da će Valentin Inzko biti samo nekoliko mjeseci visoki predstavnik u BiH i da će duže ostati kao specijalni predstavnik EU, koji će BiH približiti evropskim standardima i EU.

Radmanović je rekao da političari iz RS smatraju da je visoki predstavnik odavno trebalo da ode, jer su spremni da preuzmu obaveze, ali da, nažalost, drugi dio BiH želi da on ostane.

Komentarišući ocjene Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, on je istakao da, nažalost svih građana, BiH upravlja Upravni odbor Savjeta za provođenje mira koji je sastavljen od brojnih zemalja i o BiH često raspravljaju ljudi koji nisu dovoljno upoznati o stanju u zemlji.

"Nažalost jednog dijela građana u BiH, njihovi političari vole PIC i da stranci ostanu ovdje, vjerovatno svjesni da oni lično nisu u stanju da naprave poteze ka naprijed'', rekao je Radmanović sinoć za RTRS.

On je naveo da svi koji su počinili ratne zločine moraju da odgovaraju, što mora shvatiti i dio bošnjačkog političkog i vojnog rukovodstva.

"Ako je jedan broj bošnjačkih funkcionera iz ratnog vremena koji je u tome učestvovao mislio da će se izvući, prevario se. Svi koji su u tome učestvovali moraju biti spremni da odgovaraju, bez obzira kako se zovu", izjavio je Radmanović i istakao da su u BiH sve strane činile zločine i da je politička priča ko je to činio više, a ko manje.

Komentarišući prijem kod članova Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i Željka Komšića osoba koje se nalaze na potjernici zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici, Radmanović je rekao da članovi Predsjedništva imaju pravo da pojedinačno, bez kolektivne odluke, prime koga hoće.

Radmanović je dodao da veliki broj građana i političara u BiH imaju svoje ratne drugove, da i on ima ratne drugove i da se ponosi njima, da oni nisu osumnjičeni za ratni zločin, ali ih ne prima pred kamerama.

''Cijelom slučaju nepotrebno je data politička dimenzija, koja je nepotrebno uzburkala strasti u BiH'', rekao je Radmanović.

On je konstatovao da je Federacija BiH dugo zbog donacija bila u boljoj poziciji od RS, a kada su donacije nestale pokazala se nesposobnost funkcionisanja vlasti što je cijelu BiH dovelo u tešku situaciju, pa je jednom broju političara u FBiH najjednostavnije da pokažu na RS kao krivca za sve.

"Ja stalno nudim obrnut koncept - ugledajte se na one koji su bolji'', istakao je Radmanović.