Dan prije Povorke
57

UG "Svjetlo": Mirnom šetnjom 7. septembra naglašavamo prirodnost tradicionalne porodice

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz Udruženja "Svjetlo" ističu da u vremenu kada se bh. društvu nameću razne i bosanskom podneblju strane vizije i koncepti braka i porodice/obitelji, na inicijativu velikog broja građana i nevladinih organizacija organizirat će manifestaciju pod sloganom "Dan tradicionalne porodice".

Iz ovog udruženja pozivaju da svojim prisustvom i učešćem svi oni koji dođu zajednički daju doprinos zaštiti i očuvanju iskonskih prirodnih vrijednosti, utemeljenih u svim nebeskim objavama i pretočenih u milenijske religijske i svjetovne zakone i tradiciju.

Skup je predviđen za 7. septembar 2019. godine, a okupljanje će biti ispred Vječne vatre. Zatim će prisutni mirnom šetnjom krenuti prema zgradi Parlamentarne skupštine BiH, dok je na trgu predviđeno obraćanje predstavnika akademske zajednice i drugih javnih ličnosti.

Također, ovo udruženje naglašava da je ova manifestacija od posebnog značaja, koja za cilj ima naglasiti prirodnost tradicionalne porodice s aspekta nauke i religije, historijsku ukorijenjenost tradicionalne porodice u bh. društvu, vrijednosti porodice kao osnovne ćelije i stuba društva te ukazati na savremene izazove i sinhronizirane atake kao prijetnju opstanku porodice i ljudske vrste uopće.

Generalna skupština UN-a je 1993. godine donijela odluku o Međunarodnom danu porodice na taj način ističući važnost porodice kao osnovne društvene zajednice utemeljne na braku između muškarca i žene.

Zakonska regulative BiH također tretirajući navedena pitanja ističe da je brak zakonom uređenja zajednica života žene i muškarca, dok porodica predstavlja životnu zajednicu roditelja i djece i drugih krvnih srodnika, srodnika po tazbini, usvojilaca i usvojenika i osoba iz vanbračne zajednice ako žive u zajedničkom domaćinstvu.

Iz UG "Svjetlo" naglašavaju da je riječ o mirnom okupljanju te još jednom pozivaju sve one koji se slažu s njihovom agendom da im se pridruže.