BiH
0

UG "Front": Treba zabraniti rad "SPONA-e" i Četničkog ravnogorskog pokreta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Udruženje građana "Front" - Tuzla uputilo je poziv Ministarstvu pravde BiH i visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku da zabrane rad Srpskog pokreta nevladinih organizacija i Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH.

Od Ministarstva i Lajčaka se traži da hitno donesu odluku o zabrani djelovanja organizacija koje se zalažu za razbijanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine i rušenje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Front" je pozvao visokog predstavnika da iskoristi Bonske ovlasti po ugledu na svoje prethodnike koji su na prijedlog HDZ-a za stvaranje trećeg entiteta u BiH zabranili rad velikom dijelu kadrova te stranke, iako oni nisu doveli u pitanje opstanak države BiH.

Ovo udruženje podsjeća da SPONA i Četnički ravnogorski pokret u BiH na svojim mitinzima pozivaju na otcjepljenje Republike Srpske iz BiH, čime direktno ugrožavaju teritorijalni integritet države i sigurnosnu situaciju. Zato smatra da će zabranom rada tih organizacija Ministarstvo pravde BiH i Lajčak "udariti šamar fašizmu koji se kroz ove organizacije integrira čak i u vladin sektor", a Bosnu i Hercegovinu približiti demokratskom i antifašističkom društvu zapadne Evrope.