BiH
0

Udžbenici se moraju štampati u domaćim štamparijama

FENA
Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH (SGIM) i Udruženje grafičkih radnika i izdavača FBiH smatra da se udžbenici moraju štampati u Federaciji BiH i da treba da ih rade isključivo štamparije koje su za to tehnički i stručno opremljene.

Salih Češko iz Udruženja grafičkih radnika i izdavača FBiH pozvao je danas, na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom u Sarajevu, odgovorne ljude u resornom federalnom ministarstvu da prime delegaciju Udruženja grafičkih radnika i izdavača na razgovor o važnosti činjenice da udžbenici budu štampani u domaćim štamparijama jer je to "za dobrobit svih nas u ovoj zemlji“.

"Ako s Ministarstvom za obrazovanje FBiH uspijemo dogovoriti da budemo nosioci projekta štampanja udžbenika za osnovce, učenicima ćemo na vrijeme obezbijediti kvalitetne udžbenike. Za to smo tehnički opremljeni i imamo stručan kadar“, kazao je Češko.

On je naglasio da bi novac, koji je Vlada FBiH izdvojila za štampanje besplatnih udžbenika za osnovce u FBiH, trebalo svakako zadržati u Federaciji BiH i naglasio da će od toga imati koristi svi u FBiH. "Prema nekim usmenim informacijama ti udžbenici se već rade negdje u inozemstvu. A kad bi tih osam miliona KM ostalo ovdje svi bismo od toga imali koristi. Neka to rade uistinu najkvalitetnije ovdašnje štamparije, ali je važno da se novcem, koje je za štampanje udžbenika odobrilo resorno federalno ministarstvo, upravlja iz jednog mjesta a to je Udruženje grafičkih radnika i izdavača i Sindikat grafičara,“ mišljenje je Češke.

On je kazao i to da će se, ukoliko s Ministarstvom uspiju dogovoriti o štampanju udžbenika, nastojati da se ti udžbenici koriste u narednih nekoliko godina.

Česko tvrdi da bi se, ako bi preostalo nešto novca od štampanja udžbenika koji će se, kako kaže, štampati po fiksnoj cijeni, Projekt dopunio olovkama, gumicama i ostalim školskim priborom za osnovca i tako roditeljima pomoglo u pripremi učenika za narednu školsku godinu. On kaže da štampari u ovom poslu očekuju pomoć direktora škola da predmetne nastavnike upute na udžbenike koji se budu radili u ovdašnjim štamparijama, a ne u inozemstvu.

I predsjednik SGIM-a BiH Amer Toskić mišljenja je da organi vlasti treba da štite interese BiH i njenih građana i, dodjeljivanjem posla domaćim firmama, spriječe odliv novca poreznih obveznika.

"Od Ministarstva, kao nosioca Projekta besplatnih udžbenika za osnovce u FBiH, još nemamo zvaničnih informacija, a vrijeme prolazi. Ti udžbenici bi već početkom septembra, kao besplatni primjerci, trebalo da budu u školskim klupama,“ kazao je Toskić.