|

Udruženje žrtava kritikuje Grubešu: I Bevanda tvrdi da je strategija za ratne zločine nejasna

Udruženje žrtava kritikuje Grubešu: I Bevanda tvrdi da je strategija za ratne zločine nejasna
0
F
FENA
18.10.2019. u 12:57
0
komentara
0

dijeljenja
Udruženje žrtava kritikuje Grubešu: I Bevanda tvrdi da je strategija za ratne zločine nejasna Foto: J. N./Klix.ba
Udruženje žrtava i svjedoka genocida smatra da je Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini isti dokument kao i Strategija za procesuiranje ratnih zločin iz 2008. godine, s jedinom promjenom roka važenja, te da su sve drugo, kao i u Strategiji iz 2008. godine, nejasne, nedefinirane i oprečne informacije.
Ističu da je i ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda u odgovoru na zahtjev za Mišljenje na Prijedlog revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločin potvrdio da su informacije nejasne i nedefinirane.

Dodaju da je većina ministara iz Vijeća ministara BiH, kao i nevladine organizacije uputilo niz kritika i konkretnih prijedloga kako bi strategija bila realno provodiva, međutim, dodaju da se ministar pravde BiH Josip Grubeša potpuno oglušio na sve prijedloge iz njemu poznatih razloga.

Smatraju da je usvajanje Revidirane strategije bez jasno definisanih pravila samo 'kupovina vremena', kako bi se nastavilo s praksom koje je bila i sa Strategijom iz 2008. godine, za koju i ministar Grubeša tvrdi da nije dala rezultate.

"Kada već toliko brinete o pravdi za žrtve, zašto ste oslobodili, odnosno pustili na slobodu u Republiku Hrvatsku presuđenog ratnog zločinca i silovatelja Marka Radića, zvanog Mak", saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, na čijem čelu je Murat Tahirović.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.