{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje "Žena-žrtva rata": Ko je sakrio naše izjave?

F
18.7.2008. u 15:13
0
2
Udruženje "Žena-žrtva rata": Ko je sakrio naše izjave?
0
Udruženje "Žena-žrtva rata": Ko je sakrio naše izjave?
Foto: Reuters
Mirnim protestom ispred zgrade Ujedinjenih naroda u Sarajevu, zgrade u kojoj je i sjedište kancelarije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, danas je stotinjak članica Udruženja "Žena-žrtva rata“ izrazilo nezadovoljstvo odlukom sudskog vijeća Haškog tribunala (ICTY) da odbije prijedlog Tužilaštva da se optužnica protiv Milana i Sredoja Lukića proširi tačkom za masovna silovanja žena na području Višegrada.
Glavni razlog odbijanju mogućnosti novog proširenja optužnice je taj što je prijedlog Tužilaštva Vijeću podnesen u junu, iako je Tribunal kao krajnji rok za takve prijedloge odredio sredinu novembra 2007. godine.

"Okupile smo se danas ovdje, 16 godina nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, 16 godina genocida nad mojim krvavim Višegradom, posebno masovnog i sistematskog silovanja bošnjačkih žena u tom gradu. Ja sam samo jedna među stotinu silovanih i seksualno zlostavljanih žena od monstruma Milana Lukića“, izjavila je novinarima pred zgradom UN-a u Nedžarićima predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata“ Bakira Hasečić.

Ona je naglasila da su žene-žrtve davale izjave od prvog dana: o silovanjima, ubijanjima, pljačkanjima, odvođenjima i etničkom čišćenju te da je "od polovine aprila do 30. juna 1992. godine u Višegradu bila otvorena sezona lova na bošnjački narod“.

Glavni tužilac ICTY-a Serge Brammertz i glavni tužilac u predmetu protiv Milana i Sredoja Lukića Dermot Groome nisu se pojavili na ovom protestu, iako su bili pozvani od članica Udruženja "Žena-žrtva rata“. Groome je svoj nedolazak u pismu jučer upućenom Udruženju obrazložio riječima kako će biti na putu gdje će se susresti sa svjedocima u predmetu protiv Milana i Sredoja Lukića, čije suđenje je u toku.

Bilo bi mi drago da se vidim s Vama i članicama Vašeg udruženja tokom moje naredne posjete Sarajevu, koja bi, zavisno od rasporeda sudskih ročišta, mogla biti u septembru - napisao je Groome, dodajući kako razumije zabrinutost članica Udruženja kada je u pitanju odluka sudskog vijeća o optužbama za seksualno zlostavljanje. Trenutno smo u procesu traženja odobrenja da uložimo žalbu na tu odluku - odgovorio je u svom pismu Dermot Groome.

Bakira Hasečić, ogorčena što se nijedan od dvojice pozvanih nije "udostojio doći danas u Sarajevo i izaći pred žene-žrtve“ izjavila je kako bi ih, da su ovdje, upitala: "Gdje su bile dosad deset, 12 i 16 godina naše izjave, gdje su bile izjave djevojčica od 13 i 15 godina koje su odvođene u zloglasni logor hotel 'Vilina vlas', gdje su djevojčice koje su Milan i Sredoje Lukić prisilno odvajali od njihovih porodica i odvodili u odabrana, posebna mjesta?“

"Ko je sakrio naše izjave i zbog čega? Je li ovo nagodba, pijaca? Imali su posljednji rok - novembar prošle godine. Prva optužnica je podnesena 1998., druga, izmijenjena, 2001. godine, dok je treća podnesena 2006. Do prije 15 dana lagali su mi u ovoj zgradi Haškog tribunala da ne pričamo dok ne počne suđenje. Moram javno kazati da nas je lagalo Tužilaštvo Haškog tribunala, kome smo od prvog dana davali podršku i vjerovali da je to jedini sud pravde. Nažalost, čekali su da počne suđenje Milanu i Sredoju Lukiću 9. jula kako ne bi čuli naš vapaj - oni, koji su nam trebali pomoći 1992., a nisu to uradili“, riječi su Bakire Hasečić.

Predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata“ je naglasila da se članice više nemaju kome obraćati, ali je ipak poručila svim žrtvama i njihovim porodicama da "Milan Lukić nije osuđen deset posto za ona zlodjela koja je uradio“.

"I pored svega, svaki svjedok žrtva kojeg pozove Haški tribunal odazvat će se i uzdignute glave se gledati s Milanom i Sredojem Lukićem te svjedočiti i pričati o svemu što je preživio“, kazala je Hasečić.

Azra Dedić, jedna od žrtava, zatražila je od Tužilaštva Haškog tribunala odgovor na to da li je zločin da se ženi s djetetom od 18 mjeseci dođe u dva sata kući kako bi joj ubili svekrvu i odveli muža.

"Milan Lukić je odveo mog muža. Bio je ratni zarobljenik i jedan od rijetkih koji je preživio zarobljeništvo u Višegradu. Samo bih pitala: kakva pravda treba da stigne takve ljude? Jer, da odgovaraju samo po godinu za jednog čovjeka, trebala bi im doživotna robija, ne samo robija. A da ne govorim za sebe i moje zlostavljanje. Nemam snage da pričam“, izjavila je novinarima vidno potresena Azra Dedić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: