BiH
0

Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH: Da i drugi generali dobiju sat TV istine

FENA
Ako je cilj serijala „Generali“ da se predstavi, s ove vremenske distance, što objektivnija slika oružane borbe protiv agresije na Republiku BiH, možemo konstatirati s puno razloga da taj cilj nije postignut, navodi se u pismu koje je povodom emitiranja serijala „Generali“ Televiziji Federacije BiH uputilo Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH.

Štaviše, dodaje se u pismu, možemo prognozirati da će, umjesto takve objektivne slike, koju omogućava kako protekla vremenska distanca, tako i raspoloživost dostupnih historijskih i arhivskih izvora, rezultat biti masovna proizvodnja neznanja o našoj borbi kod konzumenata ovog serijala.

Ističe se da je mnogo pitanja koja se nameći nakon gledanja ovog serijala. Jedno od takvih je, naprimjer, zašto se serija emitira upravo sada, kada se u Hagu privodi kraju proces pravne kvalifikacije agresije na našu zemlju.

„Je li to 'naš' doprinos kampanji u kojoj se građani naše zemlje sada bombarduju stotinama dezinformacija, neistina pa i fabrikovanih laži, kojima se pokušava promijeniti ne samo naša prošlost nego i ubijediti naše građane da prihvate te dezinformacije, ne bi li se po svaku cijenu za agresiju i rat konstruirala bosanska krivnja bez krivnje“, navodi se u pismu.

Dodaje se da osim borbe za odbranu BiH, koja se manipulacijom i krivotvorenjem, prikazuje kao nacionalistička ujdurma, na udaru su svi značajniji ljudi koji su u državnom i vojnom vodstvu išta značili u toj borbi.

„Nema doslovno nijednoga takvoga čovjeka, barem mi ne znamo za njega, a da mu zbog učešća u toj borbi nije navodno pronađeno, a zapravo izmišljeno bilo šta što bi toj borbi moglo da prišije etiku nečasne rabote, pa čak i zločina, iako je i slijepcima jasno da je riječ o teškim podvalama“, navodi se u pismu.

Ističe se da jedan general ili jedno udruženje ne mogu televiziji na njenu seriju odgovoriti drugom serijom.

„Mogu joj predložiti da nakon završetka serijala, u istom terminu, organizira jednosatni razgovor s drugim generalima koji bi - u tako minimalnom terminu u odnosu na dužinu serijala - pokazali kako je osiromašena i krajnje redukovana jedna ozbiljna i značajna tema. Za uhar istine, predlažemo i tražimo da drugi generali dobiju svoj sat istine“, navodi se u pismu.