BiH
0

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH najavilo mirne proteste

FENA
Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH iz Sarajeva danas je najavilo da će prilkom posjete premijera Vlade Republike Slovenije Janeza Janše Vijeću ministara BiH organizirati mirno protestno okupljanje pred zgradom institucija BiH.
  • Vlasnici devizne štednje okupljeni u Udruženju za zaštitu deviznih štediša u BiH žele iskazati protest Vladi Republike Slovenije i njenom premijeru Janezu Janši zbog odbijanja Slovenije više od 15 godina da vrati novac štedišama iz BiH koji su uložili kod Ljubljanske banke d.d. Ljubljana. Zahvaljujući ovom novcu građana BiH Slovenija je nečasno, za u bescjenje kupljene i prikupljene certifikate, pokupovala i kapital mnogih preduzeća u BiH u vrijednosti nekoliko milijardi KM - kaže se u saopćenju Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Namjera kupovine državnog kapitala u BiH, kako se dodaje, nije bila investiciono ulaganje i osposobljavanje proizvodnje, zapošljavanje bosnaskohercegovačkih radnika, već, naprotiv, zatvaranje proizvodnih pogona i istjerivanje radnika na ulicu, bez prava na zdravstvenu zaštitu i penziono osiguranje kako bi prodajom nekretnina i građevinskog zemljišta ovaj u bescjenje dobiveni kapital višestruko multiplicirali.

  • Kako bh. vlast nije pokazala spremnost zaštititi svoju proizvodnju i građane, odlučili smo ovom prilikom na ulici poručiti Slovencima i Janši da tražimo da nam se naš novac, s ugovorenom kamatom, vrati i da im poručimo da svoju robu mogu nositi nazad u Sloveniju. Smatramo da je vrijeme da se izvrši revizija privatizacije izvršena za certifikate i da se sva imovina ovako privatiziranih firmi blokira i zabrani prodaja u uvjetima gdje je proizvodnja ugašena a radnici istjerani na ulicu - kaže se u saopćenju Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH