Napad na ugled
31

Udruženje tužilaca FBiH: Hitno staviti van snage sporne zaključke VSTV-a

Klix.ba
Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine je sa neprijatnim iznenađenjem i ogorčenošću primilo vijest o usvajanju zaključaka na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, održanoj krajem prošlog mjeseca, posebno u dijelu koji se odnosi na Zaključak broj 5., kojim se predlažu dopune člana 44. Zakona o VSTV BiH u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudija i tužilaca bez provedenog disciplinskog postupka.

Kako su naveli u saopćenju za javnost, nakon pribavljenog mišljenja u ograncima tužilaštava u FBiH, te zauzetog jedinstvenog stava na sastanku Upravnog odbora Udruženja tuzilaca FBiH, održanog 23. novembra 2017. godine, predlažu da VSTV BiH na sutrašnjoj sjednici sporne zaključke stavi van snage.

"Smatramo da je do njihovih usvajanja došlo u trenutku kontinuiranih napada na državne pravosudne institucije koje dolaze iz političkih struktura. Ovakvim potezom pokazana je nepromišljenost, te su otvorena vrata špekulacijama da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH podleglo političkim utjecajima, napadajući usvojenim zaključcima na dostojanstvo, čast, ugled i moralni integritet tužilaca, koji su i u ratu časno i zakonito vršili svoje funkcije", ističu iz Udruženja tužilaca FBiH.

Dalje navode da neprijatno iznenađuje i činjenica da su svi koji su reagovali na donesene zaključke na nedemokratski način okarakterisani kao "destruktivni i rektrogradni oportunenti VSTV-a", što dovoljno govori o nedostatku spremnosti za preispitivanje stava kojeg je u zaključcima utvrdilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine sa zabrinutošću konstatuje da doneseni zaključci mogu ozbiljno narušiti integritet VSTV BiH, kao samostalne i nezavisne institucije i ozbiljno poljuljati povjerenje građana u ovu instituciju za čiji integritet smo se uvijek zalagali i borili, naveli su iz Upravnog odbora ovog udruženja.