Podrška zakonu o sudovima
0

Udruženje sudija RS-a podržalo stavove VSTV-a BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Udruženje sudija Republike Srpske ocijenilo je danas da je Visko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) dalo konkretne i razumne razloge zašto većina sadržaja teksta Nacrta Zakona o sudovima Republike Srpske (RS) ne podržava načelo nezavisnosti pravosuđa.

Podsjećaju da su u martu ove godine Ministarstvu pravde RS-a dostavili primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o sudovima RS, te ukazali na brojne nedosljednosti, kojima se bitno ugrožava dosadašnji napredak u reformi pravosuđa u RS.

“Pozvali smo se na 'Cepej' mjerila i standarde veoma važnog tijela Vijeća Evrope. Ministarstvu pravde RS smo ponudili sve naše kapacitete, kako bi sadržaj novog zakona u svemu udovoljio zahtjevima za efikasnim pravosudnim sistemom. Tu ponudu, koja je istovremeno i zahtjev za uključivanje pripadnika pravosudne zajednice u konstruktivni, profesionalni dijalog o novim zakonskim rješenjima, ponovili smo i 29. jula ove godine. Primjedbe i sugestije na nacrt Zakona o sudovima RS smo dostavili i VSTV BiH, smatrajući neophodnim da i to tijelo čuje glas sudija”, stoji u saopćenju Udruženja sudija RS.

Naglašavaju i da je u procesu unapređenja pravosuđa neophodan dijalog svih relevantnih tijela, jer je to i preporuka Evropske komisije u novopokrenutorn konstruktivnom dijalogu o pravosuđu.

Iz entitetaskog udruženja ističu da nema mjesta sukobima, već samo i jedino - dijalogu, u pravcu iznalaženja rješenja koja su na dobrobit građana te ostaje otvoreno za svaki oblik saradnje sa Ministarstvom pravde RS-a i VSTV BiH, u cilju poboljšanja postojećih, ali i usvajanja novih zakonskih rješenja.

Navode i da uspostava VSTV BiH predstavlja veoma značajan napredak i važan korak naprijed u kreiranju zaista nezavisnog pravosuđa u cijeloj BiH, koje je jedan od temelja htijenja da BiH bude demokratsko društvo, gdje se poštuju ljudska prava, gdje su svi jednaki pred Ustavom i zakonom, i tako se ravnopravno pridruži evropskim državama.